Marul din scoli, atentat la sanatatea copiilor!

Programul Fructe în şcoli a început târziu, cu mere din Polonia şi Ungaria, tratate ca să reziste mult. Medicii spun că ficatul micuţilor va fi afectat, din pricina chimicalelor.

Elevii din clasele I-VIII trebuiau să primească de la deschiderea anului şcolar câte un fruct pe zi. Până a început distribuirea merelor în şcoli, cele româneşti se terminaseră de mult, aşa că importăm din Polonia şi Ungaria, tratate ca să reziste la drum lung şi pentru mai mult timp.

300 de grame, fără pete, fără miros şi rezistente la transport. Acestea sunt câteva dintre proprietăţile pe care merele, ce vor fi consumate în şcoli, trebuie să le aibă, potrivit Ministerului Agriculturii.

"Merele fără pete sunt sigur că sunt tratate. Nu există fruct care să nu se strice după un timp. Acelea sunt ca de cauciuc. Numai natural nu e. Sunt tratate", a declarat pentru Realitatea.net medicul nutriţionist Livia Nena.

Merele sunt printre cele mai tratate fructe de pe piaţă!

"Cred că se vorbeşte despre nişte mere bune, care să nu fie stricate, mucegăite, pentru că devin toxice. Dar merele sunt foarte tratate. Sunt pe lista legumelor şi fructelor cele mai tratate. Cu pesticide, antimucegai, cu tot felul de lucruri din acestea", a declarat medicul nutriţionist Aurelia Zugravu.

"În România, nu există mere autohtone acum, abia din toamnă. Programul în şcoli a început în unele şcoli de vreo lună de zile, în alte locuri nici nu s-au terminat licitaţiile. În acest an şcolar, elevii nu mai prind mere româneşti. Sunt importate din Polonia şi Ungaria şi costă până la 0,30 de lei bucata, la poarta şcolii. Sunt tratate şi ar trebui ca fiecare lot să fie analizat: concentraţia de pesticide, fungicide etc, dar în ţară există doar un laborator şi nu ştiu dacă se fac aceste teste. Am auzit că mărul ar trebui să fie de 250-300 de grame, dar nu există aşa ceva. Un măr normal are între 60 şi 100 de grame", a declarat pentru Click! Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Dâmboviţa, din Voineşti, celebra localitate pentru merele româneşti.

Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist: Merele tratate pot afecta ficatul!

Nutriţionitul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că merele fără pată pot fi toxice.

"Sunt stropite de 16 ori pe an, în timp ce pomicultorii români stropesc o dată sau de două ori livezile. Iniţiativa este lăudabilă: mai bine un măr, decât o bomboană. Dar, trebuie să ţii cont şi de calităţile nutritive, de conţinutul de vitamine, nu numai de aspect. Un măr tratat, mâncat în fiecare zi, va afecta ficatul, din pricina conţinutului de pesticide, fungicide şi conservanţi din fruct. În general, fructele aduse de la distanţe mari nu mai au valoare nutritivă", a precizat Gheorghe Mencinicopschi.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PERCHEZIȚII în Botoșani și alte șase județe, la o grupare specializată în contrabandă!

astăzi, 09:02

Poliţiştii au făcut joi 32 de percheziţii, în şapte judeţe şi în Bucureşti, la o grupare specializată în contrabandă, care este acuzată că ar fi cumpărat detergent din U...

Descinderi la Nova Apaserv Botoșani, în această dimineață! (Foto, Video)

astăzi, 08:26

Angajații Nova Apaserv din Botoșani au fost luați prin surprindere, în această dimineață, de descinderile forțelor de ordine, în fața instituției aflându-se la această oră...

Mediul de afaceri, mesaj tranșant către Guvern: ”Am purtat decenii în spate economia și tot noi plătim prețul!”

astăzi, 08:06

Piețele financiare, Comisia Europeană și agențiile de rating așteptau de la Guvern un pachet solid, mai ales pe creșterea veniturilor, adică majorări de taxe, iar măsurile prezentate asigură...