Marul din scoli, atentat la sanatatea copiilor!
Stiri Botosani Tuesday, 4 May 2010 ActualitateElevii din clasele I-VIII trebuiau să primească de la deschiderea anului şcolar câte un fruct pe zi. Până a început distribuirea merelor în şcoli, cele româneşti se terminaseră de mult, aşa că importăm din Polonia şi Ungaria, tratate ca să reziste la drum lung şi pentru mai mult timp.
300 de grame, fără pete, fără miros şi rezistente la transport. Acestea sunt câteva dintre proprietăţile pe care merele, ce vor fi consumate în şcoli, trebuie să le aibă, potrivit Ministerului Agriculturii.
"Merele fără pete sunt sigur că sunt tratate. Nu există fruct care să nu se strice după un timp. Acelea sunt ca de cauciuc. Numai natural nu e. Sunt tratate", a declarat pentru Realitatea.net medicul nutriţionist Livia Nena.
Merele sunt printre cele mai tratate fructe de pe piaţă!
"Cred că se vorbeşte despre nişte mere bune, care să nu fie stricate, mucegăite, pentru că devin toxice. Dar merele sunt foarte tratate. Sunt pe lista legumelor şi fructelor cele mai tratate. Cu pesticide, antimucegai, cu tot felul de lucruri din acestea", a declarat medicul nutriţionist Aurelia Zugravu.
"În România, nu există mere autohtone acum, abia din toamnă. Programul în şcoli a început în unele şcoli de vreo lună de zile, în alte locuri nici nu s-au terminat licitaţiile. În acest an şcolar, elevii nu mai prind mere româneşti. Sunt importate din Polonia şi Ungaria şi costă până la 0,30 de lei bucata, la poarta şcolii. Sunt tratate şi ar trebui ca fiecare lot să fie analizat: concentraţia de pesticide, fungicide etc, dar în ţară există doar un laborator şi nu ştiu dacă se fac aceste teste. Am auzit că mărul ar trebui să fie de 250-300 de grame, dar nu există aşa ceva. Un măr normal are între 60 şi 100 de grame", a declarat pentru Click! Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Dâmboviţa, din Voineşti, celebra localitate pentru merele româneşti.
Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist: Merele tratate pot afecta ficatul!
Nutriţionitul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că merele fără pată pot fi toxice.
"Sunt stropite de 16 ori pe an, în timp ce pomicultorii români stropesc o dată sau de două ori livezile. Iniţiativa este lăudabilă: mai bine un măr, decât o bomboană. Dar, trebuie să ţii cont şi de calităţile nutritive, de conţinutul de vitamine, nu numai de aspect. Un măr tratat, mâncat în fiecare zi, va afecta ficatul, din pricina conţinutului de pesticide, fungicide şi conservanţi din fruct. În general, fructele aduse de la distanţe mari nu mai au valoare nutritivă", a precizat Gheorghe Mencinicopschi.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Buletinul cu cip complică viața românilor: Cetățenii, obligați să aducă dovada domiciliului la ghișeu. Nu există cititoare!
Aproape 900.000 de români au ales până acum să treacă la noul card de identitate electronic, un act de dimensiunea unui card bancar care promite securitate sporită și acces la servici...
Patru trenuri CFR Călători vor purta nume simbolice de Ziua Națională a României!
Patru dintre trenurile care vor circula pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, vor purta nume simbolice inspirate de personalități marcante ale vremii, contribuind astfel la evocarea ...
Acțiune a Poliției Locale Botoșani împotriva parcărilor ilegale!
În intervalul 24 – 26 noiembrie 2025, polițiștii locali au acționat în conformitate cu prevederile legale ale HCL nr. 292/2017 și ale OUG nr. 195/2002, și au aplicat un număr t...

Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.77 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici