Marko Bela: Nu pot sa ne faca sa tacem, suntem coproprietari in Ardeal

Marko Bela: Nu pot sa ne faca sa tacem, suntem coproprietari in Ardeal
Vicepremierul Marko Bela spune ca UDMR va merge mai departe in coalitie doar daca interesele maghiarilor sunt respectate. "Sa avem scolile noastre, sa avem sectii maghiare la Universitatea de Medicina si Farmacie... Nu pot sa ne faca sa tacem, nu suntem chiriasi in orasul nostru. (...) Suntem in Ardeal, egali, suntem coproprietari pe acest pamant cu totii, si romanii si maghiarii", a declarat Marko Bela de Ziua maghiarilor.

Marko Bela a declarat ieri, la Targu Mures, in cadrul manifestarii de 15 martie, la care au luat parte peste 3.000 de persoane, ca UDMR isi asuma coalitia pentru guvernarea tarii, insa numai daca aceasta colaborare este reciproca, scrie Agerpres.

"Azi ne amintim de 1848, ne-am dus la Bucuresti nu ca sa tacem, ci vrem sa ajutam, vrem ca tara sa mearga inainte, sa ajutam sa iesim din criza. E in interesul maghiarilor si romanilor, deopotriva. Dar nu e de ajuns sa colaboram, ne asumam coalitia pentru guvernarea tarii numai daca aceasta colaborare este reciproca. Numai asa mergem mai departe in coalitie, daca interesele maghiarilor sunt respectate, pentru ca ele nu stirbesc drepturile romanilor. Noi putem actiona independent, sa luam decizii in legatura cu invatamantul in limba maghiara. Nu avem nevoie de paznici", a aratat Marko Bela in timpul discursului sau.

Fostul lider al UDMR a aratat ca maghiarii vor putea realiza ceva numai daca vor fi uniti, ca maghiarii respecta trecutul, prezentul si viitorul altora si se astepta la acelasi lucru si din partea celorlalti.

Marko a spus ca au trecut 164 de ani de la Revolutia ungara de la 1848 si de atunci a trebuit, din si din nou, "sa luptam pentru libertate", iar astazi "mai trebuie sa luptam pentru invatamant in limba materna".

"Sa avem scolile noastre, sa avem sectii maghiare la Universitatea de Medicina si Farmacie, pentru ca medicul sa poata in vorbi in limba maghiara cu pacientul (...) Unii au obosit sa lupte, iar altii au zis ca nu mai are rost sa luptam. Mesajul nostru, al celor care am ales sa ramanem aici, sa traim si sa muncim aici, al celor care mai avem credinta este ca trebuie sa luptam pentru drepturile noastre. Nu pot sa ne faca sa tacem, nu suntem chiriasi in orasul nostru", a afirmat Marko Bela in timpul discursului.

"Cei din 1848 au inteles acest lucru si au luptat impreuna de fapt pentru ideea de libertate. Si azi cand apar, din nou si din nou controverse, legate de dreptul de a invata. Drepturile acordate maghiarilor nu priveaza de nici un fel cealalta comunitate, dimpotriva, dupa parerea mea, intareste sentimentul de solidaritate si colaborare. Si aici in Targu Mures ma refer si la problema Universitatii de Medicina si Farmacie. Daca maghiarii vor reusi sa aiba propriile structuri in cadrul universitatii, acest lucru nu saraceste romanii care urmeaza sau invata la acea universitate, dimpotriva", le-a declarat ulterior Marko Bela jurnalistilor.

El a adaugat ca isi mentine declaratia conform careia maghiarii nu sunt chiriasi in Transilvania, ci "coproprietari", alaturi de romani si de toti cei care locuiesc aici.

"Eu cred ca Transilvania este proprietatea noastra, a tuturor, a celor care traim aici in aceasta zona - si romani, si maghiari, si toti care sunt locuitorii acestui pamant. Si dumneavoastra, la fel, sunteti coproprietari. Suntem in Ardeal, egali, suntem coproprietari pe acest pamant cu totii si romanii si maghiarii, repet, trebuie sa avem aceleasi drepturi, inclusiv in ceea ce priveste invatamantul", a spus Marko Bela.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
21

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
55

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
342

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...