Maraton de vaccinare drive-thru la „Cornișa”, început inclusiv cu oameni din Republica Moldova (video)

Maraton de vaccinare drive-thru la „Cornișa”, început inclusiv cu oameni din Republica Moldova (video)

Primul maraton de vaccinare de tip drive-thru a debutat, vineri, în Parcul de Agrement „Cornișa” din Botoșani. Circa 30 de oameni așteptau, în prima jumătate de oră de la demararea acțiunii, pentru a se imuniza împotriva COVID-19, fără programare în prealabil. Au venit inclusiv persoane din Republica Moldova.

Activitatea a început la ora 12:00, în prezența coordonatorului Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliței, a prefectului județului, Dan Nechifor, a primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, și a managerului Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Eugen Țurcanu, instituție care administrează Parcul Regional.

Au fost amenajate două corturi, în vederea derulării procesului de vaccinare pe două fluxuri.

„Va fi un succes, având în vedere că va veni în sprijinul celor care vor veni cu mașina și vaccinarea va dura puțin, după care persoana vaccinată va rămâne în spațiul personal, în mașină. Cred că e o soluție pentru cei care poate nu au vrut să se prezinte într-un centru de vaccinare, nu au putut sau nu au avut timpul necesar. E primul drive-thru pe care îl facem la Botoșani. Sperăm ca și săptămâna viitoare să facem unul într-un spațiu comercial din Botoșani, în oraș, pentru cei care nu se pot deplasa până în acest loc”, a declarat medicul Monica Adăscăliței.

Este o soluție care a avut succes și în alte orașe din țară, implementată și la noi, în Botoșani. Îmi doresc să fie o variantă de succes, așa cum a fost și cea pe care am făcut-o în patinoar. Cu vaccinarea fără programare, înțeleg că aceasta este varianta de succes. Oamenii vin fără programare și îi așteptăm, cu mașini, călare, pe jos, numai să facă vaccin dacă doresc. Eu personal nu am insistat foarte mult, doar am pus la dispoziție cadrul organizatoric împreună cu Instituția Prefectului și cu DSP, ca botoșănenii să aibă acces la acest vaccin, care ne conduce la o situație de normalitate. Am depus tot efortul, apreciind și implicarea colegilor de la DSPSA, care administrează Parcul de Agrement și care au pus umărul pentru această acțiune”, a afirmat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Inclusiv persoane din Republica Moldova, cu cetățenie română, au călătorit timp de patru ore pentru a ajunge la maratonul organizat la „Cornișa”.

„Suntem persoane cu dublă cetățenie și am auzit că se poate și așa, ne-am decis să venim, să ne imunizăm. Nu am fost hotărâți până azi. Suntem cinci care ne vaccinăm. Ne-am pornit pe la 8:00”, a spus un bărbat din țara învecinată.

„Weekend-ul trecut a fost foarte aglomerat, a venit multă lume, sperăm și acum să vină lumea. Avem și noi emoții, încă nu știm cum este, fiind prima dată, și așteptăm să luăm contact cu lumea. (...) Au fost puține reacții adverse weekend-ul trecut, dar au fost ușoare”, a precizat asistentul medical Elena Grigoraș.

Autoritățile pregătesc o acțiune similară pentru următorul weekend, care va avea loc în parcarea Kaufland, de pe Șoseaua Iașului.

„Sperăm ca, deși prognozele meteo sunt puțin nefavorabile, cel puțin astăzi, mâine și poimâine vremea să ne ajute, ca acest maraton să fie un succes. Continuăm acțiunile și fac din nou apel către medicii de familie pentru o mai bună implicare a lor în această campanie de vaccinare”, a spus prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor.

Potrivit managerului DSP, sunt pregătite 600 de doze de ser produs de Pfizer/BioNTech pentru această acțiune.

Vineri, activitatea continuă până la ora 20:00. Sâmbătă și duminică, programul de vaccinare se va desfășura între orele 8:00-20:00.

Activitatea de tip drive-thru este organizată cu sprijinul Primăriei municipiului Botoșani și al Instituției Prefectului.

Reiterăm că, la Dorohoi, se va derula un maraton de vaccinare, sâmbătă și duminică, între orele 9:00-20:00, pe Pietonalul Grigore Ghica, fiind pregătite 300 de doze de ser.

De asemenea, la Săveni, o acțiune similară va avea loc duminică, între orele 9:00 și 15:00, în capătul Pietonalului 1 Decembrie, vizavi de Primărie, fiind pregătite 100 de doze Pfizer.

Cetățenii din municipiul Botoșani se pot vaccina fără programare și cu Astra Zeneca la Centrul din incinta Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”.

Totodată, persoanele cu vârste de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze și au documente de identitate valabile se vor putea prezenta direct la centrele de vaccinare din Dorohoi, Darabani, Săveni, Ștefănești, Flămânzi, Vorona, Bucecea, fără programare, pe tot parcursul intervalului orar de funcționare.

Populația generală cu vârsta de până în 60 de ani, care dorește să se vaccineze, se va putea prezenta la centrele de vaccinare, după ora 14:.00, fără programare, în vederea administrării dozelor de vaccin, în limita dozelor disponibile și a locurilor neocupate.





 

 

Spune-ne opinia ta