Situația locurilor de veci din cele două cimitire din municipiul Botoșani, Pacea și Eternitatea, a devenit dramatică în ultimii ani.
Și asta din cauză că, lipsa locurilor de veci din ambele cimitire a condus la o situație care îi nemulțumește pe preoții din Botoșani care însoțesc cortegiul funerar dar și pe rudele celor decedați.
Preoții din municipiul Botoșani sunt nemulțumiți de faptul că pe aleile secundare din Cimitirele Pacea și Eternitatea s-au construit, în ultima perioadă, numeroase locuri de veci, fapt care îngreunează accesul cortegiului funerar către groapă.
Preoții sunt nevoiți să sară peste morminte pentru a conduce la locul de veci persoanele decedate.
„Consider că s-a făcut o greșeală cu închiderea aleilor din Cimitirul Pacea. Mare greșeală că s-au făcut morminte pe alee. Am întrebat groparii cum vom ajunge la groapă și mi-au răspuns: „cu drona”. Ca să ajungi la un loc de veci trebuie să treci peste morminte. Nu mi se pare normal”, a declarat preotul Gheorghe Grigoraș, paroh al Bisericii „Rosetti” din Botoșani.
Aceeași nemulțumire o manifestă și rudelor decedaților care sunt nevoite să se deplaseze, cu greu, printre mormintele amplasate pe căile de acces.
„Nu mi se pare norma, este o situație revoltătoare. Nu se gândește nimeni cât de greu este să ajungi la morminte? Eu sunt în vârstă și abia pot să mă deplasez, dar să mai și sar peste morminte!”, a afirmat o doamnă venită la mormântul soțului decedat.
Contactată în legătură cu această problemă, Marinela Vieriu, șefa Serviciului de Administrare a Piețelor, Oboarelor și Cimitirelor din Botoșani, nu pare să fie la curent cu situația actuală creată în ambele cimitire.
„Noi trebuie să verificăm acum ca să ne dăm seama care este situația, dacă așa este. Noi am concesionat locurile vechi și s-au dat locuri noi persoanelor decedate, în limita locurilor disponibile. Acum ar trebui să ne uităm pe contracte și să vedem data de la care au contract pe locurile respective. Nu pot răspunde la o întrebare, așa... În cimitirul Pacea sunt aproximativ 20.000 de morminte dar nu știu suprafața pe care se întinde cimitirul”, a declarat Marinela Vieriu.
Aceasta susține că poate răspunde de situația creată în ambele cimitire din municipiu doar începând cu data de 1 februarie 2021, când a fost înființat Serviciul de Administrare a Piețelor, Oboarelor și Cimitirelor din Botoșani. De asemenea, șefa instituției afirmă că este deschisă la discuții pe acest subiect cu preoții din municipiu.
„Noi am început cu data de 1 februarie 2021. De la data respectivă noi putem să răspundem. Eu nu pot să răspund decât de faptele noastre. Preoții, dacă au nemulțumiri, pot să ne cheme la o discuție să vedem dacă au vreo propunere. Noi suntem deschiși la orice”, conchide șefa instituției.