Românii plătesc de trei ori mai mult pentru o maşină second hand adusă din Germania față de prețul inițial al vânzătorului, iar fenomenul care a adus în România multe rable “cosmetizate” de vânzători a scăzut calitatea parcului auto naţional şi a crescut costurile cu diminuarea poluării, relevă rezultatele unui studiu realizat de o companie specializată în consultanţă tehnică şi financiară.
Datele centralizate în cadrul cercetării realizată de Scout Team Do privind tendinţele consumatorilor din România în ultimii cinci ani arată că unul dintre cele mai populare modele pe care clienţii din România le preferă este BMW Seria 3, atât modelul E90, cât şi cele mai noi, precum E 90. Scout Team Do e o companie activă în comerţul cu maşini second hand şi în mentenanţa şi repararea lor.
“Exemplarele pe care în general le caută românii sunt cele echipate cu deja celebrul motor N47, 2000 cmc, Diesel. Foarte mulţi cad în capcana unui preţ atractiv şi achiziţionează maşini întreţinute necorespunzător, la care apar foarte des probleme. Numai remediind problemele clasice, adică distribuţia, injectoarele şi turbosuflanta, costurile reparaţiilor se ridică la peste 3.000 de euro, dacă reparaţiile se fac în România. Dacă reparaţiile se fac în Germania, costurile ajung până la 5.000 de euro. Astfel, la maşina cumpărată din Germania, la un preţ iniţial de circa 6.000 de euro, costul se poate dubla după reparaţii”, explică specialiştii, citați de economedia.ro
Un alt inconvenient menționat de autorii studiului în ceea ce privește achiziţia unei maşini din vestul Europei este drumul. Astfel, costul drumului până în ţara vânzătorului se ridică la 100 – 150 de euro cu avionul, la care se poate adaugă o noapte la hotel, adică încă cel puţin 70 de euro, plus alte mici cheltuieli.
“La întoarcere, costurile sunt şi mai mari: 250 de euro numerele provizorii, plus 350 de euro combustibilul şi taxele de drum. În total, dacă nu apar şi alte evenimente şi cheltuieli neprevăzute, numai costul drumului va fi în jur de 900-1.000 de euro, la care se adaugă oboseala şi presiunea timpului, care duc foarte adesea la o alegere greşită. Dacă este nevoie şi de reparaţii, preţul final al maşinii poate fi şi de trei ori mai mare”, se arată într-un comunicat de presă al consultanţilor Scout Team Do, citat de aceeași sursă.
În aceste condiții este de menționat faptul că ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme importate second hand în total înmatriculări noi de autoturisme a fost în ultimul an de 83%.