MANOLESCU: "Un profesor poate fi dat afară dacă face avansuri sau bate copii, dar nu şi dacă e prost!"

MANOLESCU: "Un profesor poate fi dat afară dacă face avansuri sau bate copii, dar nu şi dacă e prost!"

 NICOLAE MANOLESCU  

"Eu cred că un profesor căruia nu i-a trecut nici un copil de la clasă BAC-ul, cum s-a întâmplat în unele judeţe, poate fi dat afară", spune profesorul universitar Nicolae Manolescu.

Ceea ce s-a întâmplat la Bacalaureat 2011, un procent de promovare scăzut, s-a mai întâmplat o dată pe vremea când Andrei Marga era ministru al Învăţământului, spune profesorul Nicolae Manolescu, critic literar si presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, dar imediat atunci, în cei doi ani care au urmat, procentul de promovare a urcat foarte rapid la cote extrem de înalte, de 80-90%.

"Am scris la vremea respectivă că nu este posibil la o distanţă de doar un an sau doi să fie copii atât de diferiţi. Ceea ce era diferit era exigenţa la examen. Rezultatul de anul acesta este unul onest, foarte aproape de adevăr, care pune în evidenţă un declin al şcolii din România", spune Nicolae Manolescu.

Declinul are la bază nişte mentalităţi statornicite atât printre elevi, cât şi printre profesori. Elevii au ajuns să creadă că şcoala nu le foloseşte la nimic, că nu au nici un câştig de pe urma liceului, iar profesorii că nu au de ce să-şi facă meseria cum trebuie când sunt atât de prost plătiţi: "De ce să se străduiască profesorul care porneşte de la un salariu de 750 de RON şi ajunge cu toate gradele la 1300 de RON? Dar dacă este o meserie care nu se poate face fără vocaţie aceea este profesoratul, iar în învăţământul de astăzi sunt destui profesori fără vocaţie. Un profesor fără vocaţie însemnă să le grevezi copiiilor viitorul. Nu ne gândim că aceşti copii sunt generaţia care ne vor opera, cei care ne vor învăţa la rândul lor, cei care ne vor ţine predici la biserică, nu ne gândim că ne vom da pe mâna unor oameni fără o minimă pregătire".

Profesorii preferă să dea meditaţii, care sunt scumpe şi pe care nu şi le permit toţi copiii, în plus, s-a dovedit anul acesta la Bacalaureat, sunt şi ineficiente. "Sistemul de a face cu mai mulţi deodată se vede că nu dă rezultate. Eu vă spun, am foşti studenţi profesori care refuză să dea meditaţii, fac cu copiii doar la clasă, şi cărora nu le-a picat nici unul BAC-ul", spune profesorul Manolescu. Iar practica unor profesori de a nu lucra cu copiii la clasă pentru a-i obliga să vină la ei la meditaţii este nu numai o ipocrizie, când vorbesc de salariile mici din învăţământ, dar şi o ticăloşie, spune Manolescu. 

Din păcate, continuă el, nu poţi da afară un profesor pentru că este slab. Regulamentul Corpului Didactic prevede pentru evaluarea unui profesor criterii morale sau penale, dar nu şi criterii de competenţă profesională. Mai precis, un profesor poate fi dat afară dacă face avansuri sau bate copii, dar nu şi dacă e prost. "Vine Inspectoratul, îi dă o notă proastă, dar care nu are nici o valoare. Eu cred că un profesor căruia nu i-a trecut nici un copil de la clasă BAC-ul, cum s-a întâmplat în unele judeţe, poate fi dat afară", spune Nicolae Manolescu, care adaugă: "Marea problemă este însă că nu avem destui profesori". Iar dacă Bacalaureatul ar fi cu adevărat un examen exigent, procentul scăzut al celor care l-au luat anul acesta s-ar mai reduce o dată la jumătate.

Ce soluţii vede Nicolae Manolescu pentru ca şcoala românească să-şi recapete criteriile de performanţă, în afară de copiii care trebuie să pună cu adevărat mâna pe carte? Prima dintre ele este un Bacalaureat diversificat, în funcţie de talentele şi interesele fiecăruia. Cea de-a doua soluţie este redeschiderea şcolilor de meserii, spre care să se îndrepte toţi copiii care nu fac faţă exigenţelor pe care le presupune de fapt un liceu în care se face cu adevărat carte. Nu în ultimul rând, mai spune Nicolae Manolescu, profesorii ar trebui să fie bine plătiţi.

 

Realitatea.net
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

Monday, 25 November 2024

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

Monday, 25 November 2024

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

Monday, 25 November 2024

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...