Mănăstirea Zosin a adunat, şi în acest an, mulţime de credincioşi!

Mănăstirea Zosin a adunat, şi în acest an, mulţime de credincioşi!

MANASTIREA ZOSIN

Mănăstirea Zosin, din judeţul Botoşani, a îmbrăcat sâmbătă straie de sărbătoare, când şi-a serbat hramul.

Credincioşi din mai multe zone ale Moldovei au venit să participe la slujbele care au loc an de an, aşa cum este tradiţia, în incinta mănăstirii. În ziua de hram, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi.

Vremea frumoasă, dar mai ales importanţa sărbătorii de la jumătatea lunii august au adunat, încă de la primele ore ale dimineţii, sute de pelerini, care s-au rugat în timpul slujbelor, s-au închinat în bisericile Mănăstirii Zosin sau au aprins lumânări.

"Smerenia este cea mai mare dovadă a puterii"

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre mesajul pe care îl transmite sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

"Cea mai evidentă roadă a smereniei este Maica Domnului, a cărei Adormire o prăznuim astăzi. Fecioara Maria a fost smerită atunci când L-a purtat, născut şi crescut pe Mântuitorul Iisus Hristos în pântecele ei. Smerită a fost când şi-a văzut fiul răstignit pe Cruce, dar şi după Înviere. Când rostim cuvântul smerenie, gândul ne duce la slăbiciune, la umilinţă. Smerenia este cea mai mare dovadă a puterii. Frăţiile voastre aţi fost chemaţi astăzi de smerenia Maicii Domnului. Iată că smerenia Fecioarei Maria are capacitatea să înalţe biserici precum aceasta. Smerenia Maicii Domnului a constituit forţa care ne-a atras la această sărbătoare. Suntem aici atraşi de cea mai smerită, dar cea mai puternic odrăslită pe pământ, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu", a spus IPS Teofan. Protos.

Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin, a mulţumit Mitropolitului Teofan pentru prezenţă, amintind în acelaşi timp faptul că în 2009 se împlinesc 230 de ani de existenţă a aşezării monahale din comuna Băluşeni.

"Mănăstirea Zosin a trecut, ca şi alte mănăstiri, prin multe încercări, cum a fost cea din timpul comunismului, când a fost închisă. Nu s-a putut ţine sub oboroc lumina, ci a ieşit înapoi, ca să lumineze tuturor. Iată că ne aflăm la împlinirea a 230 de ani de existenţă a Mănăstirii Zosin. Noua biserică de la această mănăstire este o realizare a Maicii Domnului. De când s-a făcut prima săpătură la acest sfânt lăcaş, am simţit din plin ocrotirea, binecuvântarea şi sporul Maicii Domnului", a amintit părintele stareţ.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Marian Ionuţ Stărică a fost hirotonit diacon.

"Când am un necaz, mă rog Maicii Domnului"

Pelerinii care au venit la slujba de hram a Mănăstirii Zosin au mărturisit că s-au rugat Maicii Domnului pentru sănătate şi că au fost încântaţi de slujba care a avut loc.

"Am venit cu multă dragoste astăzi la biserică, pentru că îmi place slujba care se oficiază în ziua de hram. De fiecare dată când am un necaz, mă rog Maicii Domnului ca să îmi ajute. Deşi sunt bolnavă, nu am putut să stau acasă în ziua în care cinstim Adormirea Maicii Domnului", a mărturisit Niculina Vacsu, din localitatea Poiana - Flămânzi.

"Maica Domnului este ocrotitoarea tuturor în tot felul de necazuri. Astăzi m-am rugat pentru sănătate, pentru familie. A fost o slujbă deosebită la care am asistat cu mare drag. Vin permanent la această mănăstire, pentru că îmi place foarte mult, dar am o relaţie bună şi cu obştea de aici", a spus Mihai Dumitraşciuc din Siret - Suceava. (C.Ciofu, Ziarul Lumina)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Remus TANASĂ: Câteva gânduri despre Enescu

astăzi, 10:00

Muzica lui George Enescu face parte din patrimoniul imaterial al umanității. El a compus, a cântat la vioară sau la pian, a dirijat și a răspândit dragostea prin și pentru muzică de...

Patronul milionar din Botoșani care merge cu metroul în București. ”Noi avem doar avionul…!” (Video)

astăzi, 09:39

Invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, omul de afaceri și viitorul președinte al Consiliului Județean Botoșani, a explicat motivele pentru care atunci când ajunge la Bucure...

21 septembrie: Zilele Europene ale Patrimoniului la Memorialul Ipotești

astăzi, 09:12

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită publicul, pe data de 21 septembr...