Mama Alexandrei, mărturie copleșitoare înainte de audieri. „Am avut încredere oarbă în sistem” (video)

Familia tinerei care a murit în chinuri la Maternitatea din Botoșani a fost chemată la audieri, marți dimineață, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ). Înainte de a fi chestionată de anchetatori, mama Alexandrei Ivanov a făcut o serie de mărturisiri tulburătoare despre ultimele ore de viață ale fiicei sale.

Doina Miron, asistentă șefă pe secția de psihiatrie a Spitalului de Pediatrie, regretă că nu a intervenit în gestionarea relației dintre Alexandra și cadrele medicale care o aveau în grijă, spunând că „a avut încredere oarbă în sistem”.

„Vrem să se facă dreptate, asta cerem. Și eu lucrez în sistemul sanitar și îmi doresc mai multă empatie pentru pacienți. Pe ea oricum nu o mai pot aduce înapoi. De la mesajul acela (n.r.: „Nu am aer”), nu am mai putut să dorm. Eu am avut încredere oarbă în colegele mele, în sistem. Că puteam să mă duc peste medic, și eu eram de gardă, dar am zis că nu îndrăznesc, pentru că noi pentru asta muncim, ca să ajutăm oamenii. Nicio clipă nu m-am gândit că nu o să intervină. Dar după ce am văzut mesajul „Nu am aer” și nu mi-a mai răspuns la telefon absolut nimeni, atunci am plecat la Maternitate. Și îmi pare rău, regret, dar regretele sunt târzii de acum. Puteam să mă duc peste ea, lăsam serviciul, găseam pe cineva să îmi țină locul. Nu m-am gândit, pentru că și eu sunt asistentă și la noi toți sunt ființe. Ea îmi tot spunea „Mamă, ajută-mă”, dar ziceam „să avem încredere, că trebuie să vină cineva la tine”. Am dat mesaje la toate asistentele cu care colaboram, mi-au spus că trebuie să vină medicul să își facă datoria. M-au asigurat că va fi îngrijită bine. Nu am îndrăznit să sun”, a relatat mama Alexandrei Ivanov.

Doina Miron spune că singura persoană care a supravegheat starea fiicei sale a fost asistenta aflată de serviciu în noaptea respectivă.

„Asistenta a stat cu ea. Ramona Baltă, că am înțeles că așa o cheamă. A dus-o și la baie în brațe, că nu își mai simțea picioarele. Cred că ea nu știa, credea că a făcut un atac de panică atunci când a spus că nu are aer. I s-a pus oxigen, era foarte agitată că nu avea aer, iar la un moment dat când s-a întors a început să-i curgă sânge pe nas, pe gură, atunci și-au dat ei seama de gravitatea situației. Dar nu știu dacă a fost nici atunci medicul de gardă lângă dânsa”, a povestit femeia.

Cadrul medical susține că diagnosticul consemnat în fișa de internare a Alexandrei reprezintă singura intervenție a medicului de gardă.

„Ea niciodată nu se plângea, absolut niciodată. Ea joi după-amiază a venit la noi și mi-a zis „Mama, mă doare spatele, stai tu puțin cu ăștia mici. Am febră”. A luat un paracetamol și i-am dat ceva de durere. O durea burta și a stat întinsă în pat. Eu am plecat în gardă, ei au rămas acasă. Apoi pe la 21 mă sună ginerele că Alexandra a sângerat. Și am zis să nu stea, că e ceva mai grav. A avut putere să facă și un duș singurică și m-a sunat când a ajuns. Am sunat la asistenta șefă, la camera de gardă, am văzut că era preluată. Au pus-o în salon și de atunci îmi tot spunea că nu mai poate și că nu mai vine nimeni la dânsa. Deci medicul de gardă probabil atât a consultat-o, cât a văzut-o la internare și i-a pus diagnostic cu sarcină oprită în evoluție în săptămâna 13 și anemie, dar ea anemie a avut dintotdeauna. Când am venit la spital, era deja moartă. Nu m-a lămurit nimeni cu nimic, nici nu mai aveam puterea să întreb. Atât mi-a zis cineva printre uși că avea plămânii inundați pe jumătate de sânge. Dar pe medicul de gardă nici nu am avut ochi să o mai văd”, a mărturisit mama Doina Miron.

Alexandra Ivanov, în vârstă de 25 de ani, a murit în dimineața zilei de 18 august, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns cu ambulanța la spital, după ce a acuzat dureri şi hemoragie.

După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale ar fi ignorat-o toată noaptea. Vineri dimineață, starea ei de sănătate s-a înrăutățit considerabil, decedând pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

Tânăra nu a beneficiat, timp de aproape șapte ore, de îngrijiri medicale, potrivit unui raport preliminar întocmit de Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Botoşani.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta