Maica Tereza a fost canonizată de Papa Francisc

Maica Tereza a fost canonizată de Papa Francisc
Sute de mii de oameni din toate colţurile lumii şi 12 şefi de stat s-au adunat azi în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican pentru a asista la un eveniment istoric. Maica Tereza, eroina săracilor din Calcutta şi una dintre cele mai iubite personalităţi ale secolului trecut, a fost trecută între sfinţii catolicismului. Laureată a premiului Nobel pentru Pace în 1979, Maica Tereza a fost beatificată în 2003.

Maica Tereza a devenit sfântă. Tereza de Calcutta va fi sărbătorită în calendarul Bisericii Catolice pe 5 septembrie, data la care a încetat din viaţă în 1997. În timpul ceremoniei de canonizare Papa Francisc a spus că, de acum înainte, Tereza de Calcutta va fi venerată de toată Biserica catolică.

Sunt oameni care n-au nimic, oameni pe care nu-i vrea nimeni, care au devenit o povară pentru societate, care au uitat ce înseamnă dragostea sau mângâierea. Pentru noi, sunt copiii Domnului, spunea Maica Teresa în 1979.

Maica Tereza s-a născut pe 26 August 1910 într-o familie de albanezi catolici din Skopjie, oraş aflat la acea vreme sub ocupaţie otomană. A rămasă orfană de tată la numai opt ani, iar mama i-a insuflat spiritul actelor de caritate.

La 12 ani se simţea atrasă de Biserică, iar la 18 ani a plecat la Dublin, în Irlanda, unde s-a alăturat unui ordin de călugăriţe. Se întâmpla în 1928. Un an mai târziu, a plecat în India, la Darjeeling, de unde a fost trimisă la Calcutta. Acolo a predat la un liceu condus de călugăriţe, unde studiau fete din familii sărace. De atunci, s-a dedicat în întregime misiunii de a-i ajuta pe cei defavorizaţi.

Din 1948, Maica Tereza nu a mai purtat haine de călugăriţă, ci un sari alb cu bordură albastră, îmbrăcămintea săracilor bengalezi. Tot atunci a deschis şi prima şcoală de la periferia săracă din Calcutta şi a fondat ordinul "Misionarele Carităţii", care conducea sute de cămine pentru săraci, bolnavi sau victime ale abuzurilor.

Compasiunea sa fără margini, dedicarea totală pentru victimele foametei sau războaielor i-au adus în 1979 Premiul Nobel pentru Pace. În 1982, în timpul bombardamentelor din Liban, a salvat 100 de copii cu handicap care fuseseră abandonaţi de personalul medical, într-un orfelinat din Beirut.

În 1986, Maica Tereza s-a întâlnit cu papa Ioan Paul al doilea, venit în vizită la Calcutta. Imaginile cu Suveranul Pontif care a sărutat-o pe creştet pe Maica Tereza au făcut atunci înconjurul lumii. Doamne, fă-mă un sol al păcii! Unde este ură, să pot duce pacea. Unde s-a greşit, să pot duce iertarea, spunea Maica Tereza în 1992.

În 1991, Maica Tereza a vizitat Albania natală, cu prilejul repunerii în drepturi a Bisericii Catolice, scoasă în afara legii de regimul comunist din anii 60. Peste tot pe unde mergea, era primită cu entuziasm. La Vatican, a fost mereu un oaspete de onorare. În vara lui 1997, în timpul unei vizite în Statele Unite, Maica Tereza s-a întâlnit şi cu prinţesa Diana, de care o lega o prietenie strânsă. Ambele erau implicate în cauze umanitare. Întâlnirea de la New York a avut loc cu numai două luni înainte de tragicul accident de la Paris, în care Lady Di şi-a pierdut viaţa, şi cu trei luni înainte ca Maica Tereza să moară.

Avea 87 de ani şi lăsa în urmă o moştenire impresionantă: susţinea financiar, din donaţii publice, 534 de cămine în 115 ţări, iar congregaţia sa număra 6.000 de maici. În 2003, după confirmarea înfăpturii unui miracol, Maica Tereza a fost beatificată, în cadrul unei liturghii solemne la Vatican. Era ultimul pas spre canonizare, pentru care a mai fost nevoie de încă un miracol, a cărui a existenţă a fost confirmată în 2015.

sursa: digi24.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
214

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
343

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
119

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...