Mai multe măsuri fiscal-financiare importante pentru 2023, discutate joi în ședința Guvernului

Mai multe măsuri fiscal-financiare importante pentru 2023, discutate joi în ședința Guvernului

Un proiect de OUG cu mai multe măsuri fiscal-financiare majore este discutat joi în ședința Guvernului și are șanse mari să fie adoptat. Acesta se referă, printre altele, la majorarea salariului minim diferențiat în construcții, „înghețarea” punctului-amendă pentru contravenții rutiere, anumite facilități fiscale, creșterea pensiilor, inclusiv a celor militare, și acordarea unor ajutoare pentru persoanele cu venituri mici.

Pentru a se aplica, proiectul de OUG (care a fost republicat joi de Ministerul Finanțelor) trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. Spre deosebire de forma inițială apărută în dezbatere pe final de noiembrie, anumite prevederi au fost reorganizate, iar singura schimbare notabilă este că toate pensiile militare vor fi actualizate, nu doar cele mai mici de 10.000 de lei.

Iată care sunt principalele măsuri propuse, sintetizate de AvocatNet.ro:

1. Crește salariul minim diferențiat, însă numai în construcții. Salariul minim diferențiat aplicabil în prezent, cel de 3.000 de lei brut, urmează să se majoreze, de la 1 ianuarie 2023, la 4.000 de lei brut. În schimb, pentru domeniul agroalimentar, salariul minim brut urmează să rămână la 3.000 de lei (adică la nivelul salariului minim brut pe țară).

2. Pentru cei plătiți cu salariul minim brut pe țară, 200 de lei vor fi fără taxe salariale. Cei care în 2023 vor avea salariul minim brut pe țară (3.000 de lei) vor fi scutiți de taxele salariale pentru 200 de lei din acești bani. Practic, angajatorul va datora, pentru un salariu brut de 3.000 de lei, taxe salariale ca pentru un salariu brut de 2.800 de lei, însă în anumite condiții stricte.

3. Prelungirea suspendării facilităților fiscale pentru educație timpurie. Este vorba de posibilitatea de a scădea din impozitul pe profit cheltuielile cu educația timpurie, în cuantum de maximum 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil, și de faptul că sumele plătite de angajator pentru educația timpurie a copiilor angajaților sunt neimpozabile și neincluse în baza de calcul a contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate. În 2023, se va aplica, totuși, mai departe, facilitatea „de consolare” pentru educație timpurie.

4. Depunerea declarațiilor 392 și 393 va fi suspendată încă un an. Obligativitatea depunerii declarațiilor informative 392A, 392B și 393 va fi suspendată și în 2023. Această măsură se aplică încă din 2017 și, în lipsa unei prelungiri, urmează să expire la finalul anului 2022. Asta înseamnă că firmele mai scapă încă un an de depunerea celor trei declarații, reluarea depunerii urmând să fie în 2024.

5. Termenul de dotare a automatelor comerciale cu case de marcat va fi mutat. Automatele comerciale deținute de companii vor trebui să fie dotate cu case de marcat până la 31 decembrie 2023, după ce Guvernul va amâna din nou termenul care e setat acum la finalul anului curent.

6. Prelungirea „înghețării” amenzilor de circulație. Punctul-amendă, care ar trebui să reprezinte, teoretic, 10% din salariul minim brut pe țară, va fi în 2023 tot la nivelul de 145 de lei. În mod normal, anul viitor acesta ar fi trebuit să ajungă la 300 de lei.

7. Punctul de pensie și pensia minimă garantată vor crește de la 1 ianuarie. Punctul de pensie va ajunge la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Cât despre indemnizația socială pentru pensionari (așa-zisa pensie minimă garantată), aceasta va fi de 1.125 de lei.

8. Pensiile militare vor fi actualizate. Tuturor pensionarilor militari urmează să li se actualizeze pensiile, iar pentru cei care au pensii mai mici de 10.000 de lei actualizarea va fi mai mare și se va aplica diferențiat. În forma inițială a proiectului, se prevedea o actualizare strict pentru pensiile militare mai mici de 10.000 de lei.

9. Ajutor unic pentru pensionarii cu venituri mici. În 2023, pensionarii cu venituri lunare totale de până la 3.000 de lei vor primi un ajutor unic de la stat. Ajutorul va fi de 600, 800 sau 1.000 de lei, în funcție de veniturile efective ale beneficiarilor, și se va plăti jumătate în ianuarie și jumătate în octombrie.

10. Noua lege a pensiilor, amânată pentru 2024. Regulile stabilite de noua lege a pensiilor ar fi trebuit să se aplice din septembrie 2021, însă acestea au fost amânate inițial pentru septembrie 2023. Astfel, Guvernul va extinde amânarea cu încă patru luni, până la 1 ianuarie 2024.

11. Posibilitatea celor ce lucrează în serviciile de ambulanță să iasă mai repede la pensie se amână din nou. Deoarece sistemul medical din țara noastră se confruntă cu o lipsă majoră de personal, autoritățile vor prelungi și în 2023 suspendarea posibilității ca personalul profesionist operativ de intervenţie să se pensioneze la 57 de ani.

12. Persoanele cu handicap vor primi o indemnizație compensatorie unică. În ianuarie 2023, persoanele cu dizabilități vor primi o indemnizație compensatorie unică, aceasta urmând să le fie plătită direct lor sau, acolo unde e cazul, reprezentanților lor legali. Indemnizația va fi cuprinsă între 64 și 368 de lei. Subliniem că indemnizația va fi acordată o singură dată, în ianuarie 2023.

13. Cei 500 de euro pentru educația copiilor nu se acordă în 2023. În urmă cu mai mulți ani, s-a stabilit prin Legea educației ca cei născuți după data de 9 februarie 2011 să primească de la stat o sumă de 500 de euro, ca bani de educație. Deși banii ar fi trebuit acordați încă din 2013, autoritățile au tot amânat aplicarea prevederii, situație care se va aplica și în 2023.

14. Măsuri privind bugetarii. Mai multe dintre măsurile Guvernului se axează pe bugetari. Printre altele, este vorba de majorarea salariilor și soldelor, înghețarea anumitor venituri și indemnizații, faptul că munca suplimentară și munca în weekend sau în liberele legale se recompensează numai cu timp liber sau interdicția de a se acorda bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă.

 

Spune-ne opinia ta