Magazinele nealimentare din Mall-uri se prăbușesc: Angajații riscă să rămână șomeri

Magazinele nealimentare din Mall-uri se prăbușesc: Angajații riscă să rămână șomeri

Peste 200 de mii de români care lucrează în magazinele nealimentare riscă să rămână șomeri în următoarele luni. Vânzările tot mai mici, generate de măsurile impuse în contextul pandemiei Covid-19, i-au determinat pe retaileri să ceară ajutorul Guvernului.

5000 de companii și-au pus lacătul pe ușă, iar alte 45.000 de companii au probleme financiare extrem de grave, nu au bani pentru chirie, stocuri de marfă mari, iar vânzările au scăzut cu 80%.

Reprezentanții acestora fac un apel către autorități pentru a primi sprijin la plata, amânarea sau eșalonarea plății chiriilor, pentru că în caz contrar vor intră în faliment.

Potrivit Organizației Patronale a Retailerilor din România întregul domeniu se află în momentul de față cu un picior în prăpastie. Cele mai afectate sunt industriile textilelor și încălțămintei, care au înregistrat vânzări mult inferioare celor anterioare crizei Covid-19.

Reprezentanții retailului nealimentar atenționează că în caz contrar estimează că în jur de 200.000 de oameni vor rămâne fără loc de muncă.

În aceste condiții, Organizația Patronală a Retailerilor din România face apel la Guvernul României să promoveze de urgență deciziile așteptate de sprijinire a retailului nealimentar, unele dintre ele cuprinse și în programul de guvernare:

- Deblocarea și aprobarea proiectului de OUG privind ajutorul pentru plata chiriilor pentru întreprinderile din centrele comerciale;

- Completarea măsurilor din OUG 130/2020 destinate capitalului de lucru cu o serie de activități eligibile pentru activitățile economice afectate sever de criza covid;

- Permiterea accesului la măsurile de sprijin/finanțare și a companiilor (mijlocii) ce înregistrează mai puțin de 50 mln.euro cifră de afaceri, dar care au mai mult de 249 de angajați, sau există o legătură între companii. Sunt foarte multe exemple de astfel de compani, cu mai multe magazine la nivel național, cu o cifră de afaceri sub 50 mln.eruo , dar care au înregistrat în 2019 un număr de 260-280 de angajați. Practic, acestor companii le-a fost blocat accesul la măsurile de suport gândite de autorități.

- Identificarea și promovarea unor măsuri/programe pentru sprijinirea industriilor/activităților care nu au fost incluse în programele de granturi de capital de lucru (fashion, încălțăminte, servicii înfrumusețare, locuri de joacă copii, etc).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Proiect depus în Parlament: Șoferii să-și aleagă singuri perioada de suspendare a permisului

Duminică, 11 Aprilie 2021
144

Un deputat de la Suceava a inițiat un proiect de hotărâre care le dă dreptul șoferilor cărora li se suspendă permisul de conducere să-și aleagă singuri perioada în care se aplică...

Speranța de viață în România, scădere abruptă față de celelalte țări ale Uniunii Europene

Duminică, 11 Aprilie 2021
139

Speranţa de viaţă a românilor a scăzut cu 1,4 ani în 2020 faţă de 2019, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.România a avut printre cele mai mar...

Ministrul de Interne crede că am putea renunţa la mască chiar de la 1 mai

Duminică, 11 Aprilie 2021
530

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a susţinut într-o declaraţie televizată la Prima TV că oamenii ar putea renunţa la purtarea măştii pe plajă, înclusiv în minivacan...