Magazinele cu halucilogene, in atentia ministrului Sanatatii

Magazinele cu halucilogene, in atentia ministrului Sanatatii
Magazinele care vand produse etnobotanice ce au efecte halucinogene ar putea fi inchise in cateva luni, anunta ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

"Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) vrea sa elaboreze o reglementare pe care sa o promoveze Ministerul Sanatatii si obligatoriu vanzarea lor sa se faca doar cu acordul Agentiei. Ulterior, sigur ca, daca se reglementeaza la nivel european acest lucru, in Romania in mod sigur in cateva luni distributia lor va fi interzisa, dupa care vom vedea care este reglementarea europeana", a spus Bazac.

Controalele au inceput de cateva saptamani, impreuna cu Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si cu Agentia Nationala Sanitar-Veterinara.

"Am comunicat cu colegii nostri de la Londra - provenienta companiei este britanica - si am aflat ca nici acolo statutul, cel putin din punct de vedere medical al vanzarii acestor produse, nu este reglementat. Si atunci a ramas ca la nivelul Uniunii Europene se va lua o decizie in ceea ce priveste aceste produse biologice pentru ca pare-se ca au diverse efecte halucinogene si cred ca la momentul asta este periculos a se face vanzarea lor fara sa fie un control foarte, foarte bine precizat", a mai spus Bazac.

Marti, la Luxemburg, va avea loc Consiliul ministrilor Sanatatii, unde va fi discutata aceasta problema.

"Nu cred ca salvia vanduta in plic pentru necesitati biologice nu poate fi un produs pe care Ministerul Sanatatii sau oricare alta structura a statului sa nu-i poata controla vanzarea. Eu sunt destul de ingrijorat de mai bine de o luna, de cand am aflat ca se vand aceste lucruri in Romania, pentru ca targetul este o anumita categorie de tineri si, din pacate, ei au inceput sa cumpere aceste produse, aceste plante si efectele se pot vedea deja", spune Bazac.

Politia Romana, prin structurile antidrog din cadrul institutiei, a verificat magazinele care comercializeaza diverse produse cu posibil continut psihotrop.

Un astfel de magazin se inregistreaza in Botosani, Suceava, dar si in multe alte orase din tara.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
307

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
341

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
283

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...