ASTAZI - Mosii de vara, inaintea marii sarbatori a Rusaliilor!

ASTAZI - Mosii de vara, inaintea marii sarbatori a Rusaliilor!
În ajunul sărbătorii Pogorârârii Sfântului Duh, în Biserica Ortodoxă sunt pomeniţi cei adormiţi, această zi fiind numită şi Moşii de vară. În sâmbăta Rusaliilor sunt pomeniţi cei trecuţi la Domnul pentru ca Pogorârea Sfântului Duh, care se va serba duminică, să se facă şi asupra lor.

Sâmbătă e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar sufletul s-a pogorat la iad, ca să elibereze pe toţi drepţii Vechiului Testament.

În fiecare săptămână, această zi este închinată pomenirii tuturor celor adormiţi.

În afară de sâmbăta Cinzecimii sau Moşii de vară, Biserica ortodoxă a mai consacrat pomenirii speciale a morţilor sâmbăta care precede Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, numită şi moşii de iarnă, precum şi sărindarele din Postul Mare.

In afara colivei, colacului si vinului, care se slujesc in biserica in aceasta zi, simbol al unitatii euharistice a celor doua lumi, au loc alte ritualuri si ceremonii la cimitir si acasa, in fiecare familie.

Astazi se impart saracilor, vecinilor, prietenilor si rudelor vase de lut impodobite cu flori, cirese sau visine coapte si mancare.

Odata cu "imparteala"se rosteste si numele celui mort, pentru care este adusa ofranda.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
5

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
334

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
368

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...