Lucruri surprinzatoare despre stomacul tau. Afla de ce te balonezi si cum are loc digestia!

De la arsuri, balonare, gaze intestinale si dureri ascutite, stomacul este cauza unor probleme serioase, care pot pune viata in pericol.

Cu toate ca stomacul joaca un rol important pentru sanatatea noastra, foarte putine persoane cunosc informatii despre modul in care tractul digestiv functioneaza, ne arata ele.ro.

 Exista numeroase mituri populare despre stomac si problemele stomacale, care duc catre tratarea lor gresita. Atunci cand ne confruntam cu anumite probleme este foarte important sa delimitam miturile de realitate si sa adoptam masuri sanatoase de prevenire si tratare a problemelor stomacale.

Digestia are loc in stomac


Mit. Marea partea a procesului digestiv are loc in intestinul subtire. Stomacul preia alimentele, le metabolizeaza in particule mici care sunt apoi eliberate catre intestinul subtire, unde are loc digestia.

 Contrar credintelor populare, alimentele nu se digera in ordinea in care sunt consumate. Toate alimentele ajung in acelasi timp in stomac unde sunt metabolizate impreuna.

Cand mancam putin, stomacul se micsoareaza

 Mit. La varsta adulta, stomacul are aceeasi dimensiune, daca nu intervii chirurgical pentru micsorarea lui. Limitarea consumului de alimente nu duce la micsorarea stomacului.

Persoanele slabe au stomacul mai mic

 Mit. Chiar daca pare greu de crezut, dimensiunea stomacului nu este in corelatie cu inaltimea sau greutatea unei persoane. Persoanele slabe au aceeasi dimensiune a stomacului ca si persoanele care se lupta cu kilogramele in plus.

Exercitiile abdominale reduc dimensiunea stomacului

 Mit. Niciun tip de exercitiu fizic nu poate schimba marimea unui organ, insa poate ajuta la arderea depozitelor de grasime care se acumuleaza la nivelul abdomenului. Miscarea intareste si muschii abdomenului, zona corpului care adaposteste diafragma, stomacul si alte organe interne.

Alimentele care contin fibre insolubile in apa produc mai putine gaze si balonare


 Adevar. Alimentele bogate in fibre solubile in apa, precum citricele, fasolea sau mazarea, cauzeaza mai multe gaze si balonare decat alimentele cu fibre insolubile. Este astfel recomandat sa consumi alimente precum cereale integrale, varza, sfecla sau morcovi.

 Gazele si balonarea sunt produse de flora intestinala care este necesara pentru digestia fibrelor solubile. Cu cat interactiunea cu flora intestinala este mai limitata, cu atat este micsorat riscul de balonare si gaze.

Kilogramele in minus reduc riscul de reflux gastroesofagian

 Adevar. Cu cat circula mai putin acid de-a lungul esofagului cu atat se reduc problemele stomacale. Chiar si eliminarea a 2 - 3 kilograme poate rezolva aceasta problema. De obicei, atunci cand slabim, primele kilograme eliminate sunt cele din zona abdomenului.

 Astfel ca dupa o scurta cura de slabire vei observa efectele pozitive si la nivelul stomacului tau si vei incepe sa te simti mai bine.

ele.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fotbalistul cu ochelari de la FC Botoșani, în centrul atenției în meciul cu Farul! (Foto)

Tuesday, 15 July 2025

Narcis Ilaș (18 ani), titular la FC Botoșani, a debutat în Liga 1 în sezonul 2022/23, la doar 16 ani, când a fost integralist în ultima etapă din play-out. Atunci, FC B...

Ministrul Educației, despre refuzul unor primari de a deconta naveta profesorilor: ”Voi avea o discuție cu premierul!”

Tuesday, 15 July 2025

Ministrul Educației spune că plata navetei pentru profesori „nu e o chestiune dacă vrei sau nu, e vorba de legalitate”. Întrebat ce le transmite acelor primari care refuză să...

Moment emoționant pentru doi copii din Botoșani cu ”centralul” Horia Mladinovici. ”Un gest enorm, respectele noastre!” (Foto, Video)

Tuesday, 15 July 2025

Pentru doi copii din Botoșani, meciul dintre echipa antrenată de Leo Grozavu și ”Marinarii” lui Gică Hagi (scor 1-1) va rămâne unul cu totul special. Înaintea debutului...