Lovitură pentru proprietarii de mașini vechi. Programul Rabla 2025 a fost suspendat cu doar o zi înainte de lansare!

Administrația Fondului de Mediu (AFM) suspendă temporar desfășurarea programelor de finanțare, inclusiv lansarea sesiunii Rabla pentru persoanele fizice, până la înființarea noului Guvern.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat miercuri, 18 iunie, suspendarea tuturor programelor de finanțare aflate în derulare, inclusiv amânarea lansării sesiunii Rabla pentru persoane fizice, programată inițial pentru joi, 19 iunie. Decizia vine pe fondul negocierilor recente pentru formarea unui nou Guvern.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet (foto), a declarat că programul Rabla înseamnă o inițiativă eficientă. Mai exact, ministerul a mărit valoarea ecotichetului, pentru că românii reîncepuseră să importe mașini second hand din Occident.

 

„Lumea se apucase iar să cumpere maşini second-hand din vestul Europei”, a explicat oficialul la Prima TV.

Bugetul Programului Rabla pentru anul curent se ridică la 1,43 miliarde de lei, fiind cu aproape 50% mai mare comparativ cu suma alocată în anul 2024. Acești bani ajung „într-un procent însemnat” la producătorii români de autoturisme. De adăugat că valoarea ecotichetului pentru achiziționarea mașinilor electrice a fost majorată de la 5.000 de euro la 7.500 de euro.

Programul Rabla, o gură de oxigen pentru marile companii auto românești

Ministrul a mai observat că programul a fost de un real ajutor pentru producătorii auto din România, și în mod special Dacia și Ford.

„Speranţa mea este că Programul Rabla nu se va opri. Spun asta gândindu-mă la tradiţia de 20 de ani a acestui program, care şi-a dovedit utilitatea. Fără îndoială, e un program eficient. Spun asta gândindu-mă la un jalon din PNRR, pe care trebuie să îl îndeplinim, şi care se referă la un sfert de milion de rable scoase de pe străzile României până în anul 2026.

Pentru că, totuşi, injectăm 1,43 de miliarde de lei anul acesta, sau cel puţin asta ne-am propus, în piaţă, iar aceşti bani ajung într-un procent însemnat şi la cele două mari companii, la producătorii români de autoturisme, la Dacia şi la Ford, fără a-i minimaliza pe importatori. Există în România o întreagă industrie a pieselor auto, care alimentează şi fabricile din Europa”, a mai spus Mircea Fechet.

În finalul intervenției sale, ministru și-a exprimat convingerea că programul Rabla trebuie să continue sub o formă sau alta.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii pregătesc proteste şi amenință cu boicotarea examenului național de Titularizare!

astăzi, 11:35

Profesorii pregătesc proteste şi boicoturi. Prima acţiune va avea loc săptămâna viitoare, când dascălii din mai multe judeţe au ameninţat că vor boicota examenul de titularizare. ...

Valeriu Iftime critică prezența politicii în administrația botoșăneană: „Vreau să dispară din capul fiecărui botoșănean” (Video)

astăzi, 11:15

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a publicat un mesaj prin intermediul căruia critică prezența politicii în administrația botoșăneană. Această reacție vine ...

Mărturisirile tulburătoare ale unui botoșănean trecut prin iadul dependenței: ”Am devenit un mare manipulator și mincinos”

astăzi, 11:00

Ministerul Apărării Naționale (MApN) derulează o campanie internă de conștientizare a pericolului reprezentat de consumul  substanțelor interzise, de jocurile de noroc, de consumul de alco...