Liviu Cornel Babes, "torta vie a Revolutiei romane"

Liviu Corneliu Babes si-a dat foc si a murit. Era 2 martie 1989. A lasat in urma o pancarta in care cerea, disperat, incetarea crimelor din orasul sau: "Stop Mörder! Brasov = Auschwitz".

Avea 47 de ani, era pictor si sculptor amator. Lucra ca maistru electrician la Trustul de Prefabricate Brasov. Era un om linistit.

Liviu Corneliu Babes si-a dat foc si a murit pe Partia Bradu, din Poiana Brasov. Era 2 martie 1989. A lasat in urma o pancarta in care cerea, disperat, incetarea crimelor din orasul sau: "Stop Mörder! Brasov = Auschwitz". Ultimul tablou sau paorta titlul "Grota cu masti". Pe verso scrie: "89. Ende", potrivit adevarul.ro.

Liviu Babes a aratat, cu pretul vietii, adevarata fata a regimului comunist. Fisura pe care a creat-o intr-un regim ermetic n-a avut insa niciun ecou. O stire la "Europa Libera" si o relatare a doi turisti scotieni, Douglas Wallace, din Renfrewshire, si George Melvin, din Edinburgh, care se aflau pe Partia Bradu. Atat.  Nu l-a avut atunci si nu-l are nici acum.

"A meritat?"

"Dupa ’89, oamenii s-au schimbat. Pe strada, ma opreau si ma intrebau: «Uite unde am ajuns. A meritat?». Tot timpul asta auzeam. Mereu ne judecau. Culmea, dupa `89 ne-a fost mai greu. Inainte, macar toata lumea tacea, aveam parte de liniste. De atunci, fiecare isi spunea parerea si venea cu critici", povesteste Etelka Babes, sotia eroului. Etelka Babes e acum pensionara si nu vrea sa-i apara poza in ziare. Spune ca n-are rost.

Cand tatal sau si-a dat foc, Gabriela Babes avea 12 ani. Astazi, e consultant juridic, traieste in libertate si sufera mai mult decat oamenii de rand. Intelege de ce a murit tatal ei, dar nu intelege de ce altii, ceilalti, nu inteleg. Iar amintirea gestului disperat al lui Liviu Babes pare sa se stinga, odata cu trecerea timpului, pana la disparitie. In 2007, dupa 10 ani de insistente, a fost declarat erou national. "Daca nu exista constiinta civica, noi n-avem cum sa trezim atentia oamenilor. Tot spiritul romanilor s-a pervetit in ultimii 23 de ani", spune Etleka Babes.

In memoria lui Liviu Cornel Babes, o strada dintr-un cartier muncitoresc, periferic, i-a imprumutat numele – brasovenii s-au suparat pe familia Babes, ca trebuiau sa-si schimbe actele –, iar in Poiana Brasov este un monument intru aducere aminte.

Numele lui Liviu Cornel Babes nu si-a facut insa loc in memoria romanilor. S-a uitat. Astazi, Gabriela Babes regreta ca tatal sau a considerat, acum doua decenii, ca are pentru cine sa se sacrifice. "Intre timp, s-a dovedit sa nu fie asa".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...

Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!

astăzi, 15:29

Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...