Lista completa a celor 22.000 de educatori si invatatori carora ar fi trebuit sa le creasca salariile, dupa echivalarea competentelor!

Circa 22.000 de invatatori si educatori asteapta sa le fie echivalate competentele si sa devina profesori in invatamantul primar si prescolar conform Legii Educatiei din 2011, insa procedura demarata in 2012 s-a blocat la Ministerul Educatiei, iar ordinul de ministru care trebuia dat din noiembrie 2012, in timpul mandatului Ecaterinei Andronescu, nu a fost semnat nici pana azi, au explicat pentru HotNews.ro surse din inspectoratele scolare. Concret, echivalarea competentelor si incadrarea in functia de profesor in invatamantul primar si prescolar inseamna o crestere semnificativa de salariu pentru toate aceste cadre didactice si le-ar scoate de sub incidenta OUG 92/2012 care impune conditia ca invatatorii si educatorii sa urmeze studii superioare, in urmatorii 6 ani, pentru a-si pastra postul.

In Legea 1/2011 se stipuleaza la articolul 248 ca pentru a ocupa o functie didactica este necesara "absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului", insa educatorii si invatatorii care deja erau in sistem, incadrati intr-o functie, nu erau obligati, neaparat, sa faca o facultate.

Descarca de aici lista intreaga cu toti educatorii si invatatorii din toate judetele tarii care au dreptul sa le fie echivalate competentele

Controversele in cazul invatatorilor obligati sa mearga la facultate: Legea educatiei permite echivalarea studiilor, insa procedura s-a blocat la minister

In schimb, in cazul acestora, legea permitea recunoasterea experientei, studiilor si rezultatelor si echivalarea lor, fara a mai obliga cadrele didactice sa faca o facultate, si prevedea incadrarea lor in functia de profesor si, implicit, o marire de salariu.

Articolul 248, alineatul 3 spune ca educatorii, institutorii, instructorii, maistri si invatatorii care ocupa deja functii in sistem si care "au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale [...] indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice [...] in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului".

Metodologia in cauza a fost aprobata in 2011, prin Ordinul de Ministru 5484, iar Calendarul activitatilor prevăzute de metodologie a fost aprobat in decembrie 2011 prin Ordinul de Ministru 6563.

Metodologia aprobata, procedura demarata, lista finalizata, semnatura de la ministru... lipsa

Pe scurt, calendarul prevedea ca procedura de echivalare sa se desfasoare intre ianuarie si noiembrie 2012, si stipula clar ca atestatele de recunoastere a competentelor sa fie eliberate la data de 1 noiembrie 2012.

Pentru a putea fi echivalate competentele si incadrate in functia de profesor de invatamant primar si prescolar, un cadru didactic trebuia sa aduna minim 100 de credite, dupa cum se arata in Metodologia de echivalare.

HotNews.ro a obtinut, prin surse din inspectoratele scolare, listele finale din fiecare judet cu toate cadrele didactice care au obtinut punctaj necesar pentru echivalare, liste care au fost trimise la Minister - in total peste 22.000 de cadre didactice.

Ce mariri de salariu ar primi cadrele didactice dupa echivalare

Astfel, in cazul unui invatator debutant, salariul de incadrare este de 974 de lei, la care se adauga 10% pentru dirigentie si s-ar ajunge la un salariu total de 1.071 lei.

In cazul unui profesor debutant, salariul de incadrare incepe de la 1.139, la care se aduga 10% pentru dirigentie si se ajunge la o suma finala de 1.253 de lei. Astfa inseamna o crestere salariala de 182 de lei (17%).

Mai departe, daca vorbim de un invatator cu o vechime intre 2 si 6 ani, salariul (incluzand 5% vechime si 10% dirigentie) ar ajunge la 1.143 de lei.

Daca acest invatator ar fi incadrat ca profesor, ar avea un salariu de 1.148 conform grilei de salarizare. La el se adauga 5% vechime si 10% dirigentie, iar in total se obtine 1.326. Adica o diferenta de 183 lei (16%).

Cele mai mari diferente se vad in cazul intatatorilor si educatorilor cu vechime mare in invatamant. Dupa echivalarea competentelor si incadrarea in functia de profesor, acestia ar primi un salariu mai mare cu 27%.

Concret, un invatator cu vechime 35-40 de ani, conform grilei de salarizare primeste 1.650 de lei. La aceasta suma se adauga 25% vechime si 10% dirigentie, iar salariul final ajunge la 2.269 de lei.

Daca acest invatator/educator ar fi incadrat in functia de profesor de invatamant primar/prescolar, salariul sau conform grilei ar incepe de la 2.095 lei. La aceasta suma se adauga 25% vechime si 10% dirigentie, iar salariul final ajunge la 2.881 de lei.

Astfel, vorbim de o marire de salariu de 612 lei, adica o majorare de 27%.

Daca s-ar aproba echivalarea, mult mai putini invatatori si educatori ar fi obligati sa mearga la facultate in urmatorii 6 ani

Daca Ministerul Educatiei ar aproba echivalarea competentelor si incadrarea intr-o functie de profesor conform Legii Educatiei Nationale in cazul celor 22.000 de cadre didactice din listele prezentate mai sus, atunci numarul invatatorilor si educatorilor care ar intra sub incidenta OUG 92/2012 si care ar fi obligati sa faca o facultate in urmatorii 6 ani, ar fi mult mai mic.

"Am facut un calcul in judetul nostru de cand s-a iscat aceasta discutie si ne-a iesit ca avem putin peste 650 de educatori si invatatori fara studii superioare. Insa, aproape 500 sunt pe acea lista de echivalare de la Minister si daca li s-ar aproba echivalarea vom vorbi doar de putin peste 100 de cadre didactice care ar intra sub incidenta OUG 92/2012 si ar trebui sa faca o facultate in urmatorii 6 ani", a explicat pentru HotNews.ro un inspector scolar judetean.
 

Citeste materialul complet pe hotnews.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, amendat la Botoșani și cu marfa confiscată de polițiști!

Tuesday, 26 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat de 68 de ani, din județul Suceava, care t...

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

Tuesday, 26 November 2024

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

Tuesday, 26 November 2024

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...