Ce facultate trebuie să faci pentru a fi căutat de angajatori

Într-o societate în care absolvenÅ£i de ÅŸtiinÅ£e juridice sau filologie  sunt nevoiÅ£i să se angajeze ca ospătari sau lucrători comerciali, unele specializări universitare au mare căutare pe piaÅ£a forÅ£ei de muncă.

IT-iştii şi inginerii, "prinţesele" pieţei

Dar care sunt, la început de an 2013, la nivel naÅ£ional, specializările universitare cele mai căutate pe piaÅ£a forÅ£ei de muncă din România?

În timp ce reprezentanÅ£ii marilor universităţi din Å£ară insistă că absolvenÅ£ii bine pregătiÅ£i îÅŸi găsesc de muncă în domeniul lor indiferent de specializare, firmele de recrutare setează câteva linii clare.

Astfel, cele mai multe locuri disponibile pentru candidaÅ£ii cu studii superioare în anul 2012 au fost în domeniile IT, marketing, inginerie, telecomunicaÅ£ii, publicitate ÅŸi finanÅ£e/contabilitate.

"Există domenii pentru care angajatorii doresc să recruteze studenÅ£ii direct de pe băncile facultăţilor ÅŸi să îi formeze în cadrul companiilor. Vorbim aici de companii din industria IT (tot ce presupune această zonă, inclusiv Electronică/TelecomunicaÅ£ii), Inginerie, Legal, Financiar Bancar", explică Laura Chilom, director PR la Ejobs.

Dacă tendinÅ£a din ultimii trei ani se va menÅ£ine, ÅŸi în 2013 cele mai mari ÅŸanse de angajare vor avea cei care îÅŸi caută un loc de muncă în vânzări, IT/TelecomunicaÅ£ii, inginerie ÅŸi finanÅ£e, spun ÅŸi reprezentanÅ£ii BestJobs, conform romanialibera.ro.

TelecomunicaÅ£iile - un loz câÅŸtigător

Meseria de inginer de telecomunicaÅ£ii răspunde nevoilor pieÅ£ii, explică prof. dr. ing. Silviu Ciochină, directorul departamentului TelecomunicaÅ£ii din cadrul Politehnicii: "Lucrurile au devenit mai clare în ultimii zece ani în acest domeniu. Înainte de ’90, se mergea pe ideea ca facultatea să producă ingineri pentru proiectare sau producÅ£ie de echipamente, de dispozitive etc. După ‘90, a căpătat o importanţă mai mare în România zona serviciilor". Companii precum Orange, Vodafone, Romtelecom, Ericsson, Huawei, Alcatel-Lucent, Freescale, Infineon sunt "bureÅ£i" de absolvenÅ£i de Politehnică.

Studiile financiare, mereu în vogă

Un alt domeniu căutat pe piaţă este cel al ÅŸtiinÅ£elor economice. Astfel, ÅŸi Academia de Studii Economie din BucureÅŸti are cu ce se lăuda, având în vedere că oferă o mare parte din domeniile pe care firmele de recrutare le plasează în topul angajatorilor: cibernetica, informatica economică, studii financiar-contabile.


"Colegii noÅŸtri de la Cibernetică sunt angajaÅ£i în domeniu chiar din timpul facultăţii. Probabil Cibernetica este facultatea în care reuÅŸesc să-ÅŸi găsească cel mai uÅŸor un loc de muncă în timpul studiilor. De asemenea, cred că absolvenÅ£ii de studii financiare, de studii contabile reuÅŸesc destul de uÅŸor să-ÅŸi găsească un loc de muncă pentru că astfel de studii sunt căutate de mai multe categorii de angajatori: bănci, firme private, instituÅ£ii financiare", spune reprezentantul studenÅ£ilor ASE în Consiliul de AdministraÅ£ie  al ASE, Andreea Orindaru.

"Foarte mulÅ£i pleacă în străinătate"

Astfel, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, cele mai solicitate pe piaţa muncii sunt specializările informatică şi economie şi administrare a afacerilor, spune prof.univ.dr. Carmen Creţu, prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public.

"La informatică, procentul celor care se angajează la scurt timp după admitere tinde spre 100 la sută. Toate întreprinderile care au posturi de informaticieni, ÅŸi vorbim aici de trusturi internaÅ£ionale precum Delphi, Continental, care angajează masiv. De asemenea, în IaÅŸi există ÅŸi o zonă dezvoltată a antreprenoriatului. Ei îÅŸi fac ÅŸi firme personale sau lucrează în firmele colegilor lor. Foarte mulÅ£i pleacă în străinătate dintre cei care sunt foarte, foarte buni", explică prorectorul.

Unele universităţi au introdus obligativitatea completării unui formular de către absolvenÅ£ii care vin să-ÅŸi ridice diploma. Printre ele se numără ÅŸi Universitatea BabeÅŸ-Bolyai din Cluj, care a aflat astfel că peste 60 % dintre foÅŸtii studenÅ£i au reuÅŸit să se angajeze în primul an după absolvirea facultăţii. Aici, domeniile cu cea mai mare absorbÅ£ie pe piaÅ£a muncii în ultimii ani au fost matematica-informatica ÅŸi gestiunea afacerilor.

Cu un procent mare de integrare a studenţilor săi pe piaţa muncii se laudă şi Universitatea de Vest din Timişoara, ai cărei reprezentanţi pun pe primele locuri specializările Economie şi Administrare şi Dreptul şi Ştiinţele Administrative.


PREFERINÅ¢E


Ce specializări au ales studenţii?

ÅžtiinÅ£e economice – 21.894
Filologie – 7566
Medicina umană – 7481
Energie electrică ÅŸi electrotehnică – 6872
ÅžtiinÅ£e juridice – 6557
Inginerie – 5921
Pedagogie – 5039
ÅžtiinÅ£e politice ÅŸi administrative – 4275

Sursa: Institutul NaÅ£ional de Statistică, raportul "Numărul studenÅ£ilor înscriÅŸi în anul I în anul universitar  2011-2012"
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Clara și botezul focului. Salvatoarea curajoasă care a luptat cu flăcările, cot la cot cu colegii!

Tuesday, 8 April 2025

Incendiu casă, sat Dragalina. AcoperiÈ™ cuprins de flăcări. Se pleacă! - VeniÈ›i È™i voi, elevii aflaÈ›i în practică! - Carla! Și tu mergi cu noi!, a spus È™eful gărzii de intervenÈ...

Marcel Ciolacu anunță că a fost depus la Parlament proiectul de lege pentru pensionarea magistraților la 65 de ani!

Tuesday, 8 April 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că liderii Coaliției au depus la Parlament proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați. Prim-ministrul a spus că Rom&acir...

Cei doi primari și omul de afaceri puși în libertate de instanța de la Suceava! Ce restricții li se impun!

Tuesday, 8 April 2025

Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, Dan Oloeriu, primarul oraÈ™ului Flămânzi, precum È™i omul de afaceri Marcel Bârsan au fost plasaÈ›i sub control judiciar, magistraÈ›ii ...