Ce facultate trebuie să faci pentru a fi căutat de angajatori

Într-o societate în care absolvenţi de ştiinţe juridice sau filologie  sunt nevoiţi să se angajeze ca ospătari sau lucrători comerciali, unele specializări universitare au mare căutare pe piaţa forţei de muncă.

IT-iştii şi inginerii, "prinţesele" pieţei

Dar care sunt, la început de an 2013, la nivel naţional, specializările universitare cele mai căutate pe piaţa forţei de muncă din România?

În timp ce reprezentanţii marilor universităţi din ţară insistă că absolvenţii bine pregătiţi îşi găsesc de muncă în domeniul lor indiferent de specializare, firmele de recrutare setează câteva linii clare.

Astfel, cele mai multe locuri disponibile pentru candidaţii cu studii superioare în anul 2012 au fost în domeniile IT, marketing, inginerie, telecomunicaţii, publicitate şi finanţe/contabilitate.

"Există domenii pentru care angajatorii doresc să recruteze studenţii direct de pe băncile facultăţilor şi să îi formeze în cadrul companiilor. Vorbim aici de companii din industria IT (tot ce presupune această zonă, inclusiv Electronică/Telecomunicaţii), Inginerie, Legal, Financiar Bancar", explică Laura Chilom, director PR la Ejobs.

Dacă tendinţa din ultimii trei ani se va menţine, şi în 2013 cele mai mari şanse de angajare vor avea cei care îşi caută un loc de muncă în vânzări, IT/Telecomunicaţii, inginerie şi finanţe, spun şi reprezentanţii BestJobs, conform romanialibera.ro.

Telecomunicaţiile - un loz câştigător

Meseria de inginer de telecomunicaţii răspunde nevoilor pieţii, explică prof. dr. ing. Silviu Ciochină, directorul departamentului Telecomunicaţii din cadrul Politehnicii: "Lucrurile au devenit mai clare în ultimii zece ani în acest domeniu. Înainte de ’90, se mergea pe ideea ca facultatea să producă ingineri pentru proiectare sau producţie de echipamente, de dispozitive etc. După ‘90, a căpătat o importanţă mai mare în România zona serviciilor". Companii precum Orange, Vodafone, Romtelecom, Ericsson, Huawei, Alcatel-Lucent, Freescale, Infineon sunt "bureţi" de absolvenţi de Politehnică.

Studiile financiare, mereu în vogă

Un alt domeniu căutat pe piaţă este cel al ştiinţelor economice. Astfel, şi Academia de Studii Economie din Bucureşti are cu ce se lăuda, având în vedere că oferă o mare parte din domeniile pe care firmele de recrutare le plasează în topul angajatorilor: cibernetica, informatica economică, studii financiar-contabile.


"Colegii noştri de la Cibernetică sunt angajaţi în domeniu chiar din timpul facultăţii. Probabil Cibernetica este facultatea în care reuşesc să-şi găsească cel mai uşor un loc de muncă în timpul studiilor. De asemenea, cred că absolvenţii de studii financiare, de studii contabile reuşesc destul de uşor să-şi găsească un loc de muncă pentru că astfel de studii sunt căutate de mai multe categorii de angajatori: bănci, firme private, instituţii financiare", spune reprezentantul studenţilor ASE în Consiliul de Administraţie  al ASE, Andreea Orindaru.

"Foarte mulţi pleacă în străinătate"

Astfel, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, cele mai solicitate pe piaţa muncii sunt specializările informatică şi economie şi administrare a afacerilor, spune prof.univ.dr. Carmen Creţu, prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public.

"La informatică, procentul celor care se angajează la scurt timp după admitere tinde spre 100 la sută. Toate întreprinderile care au posturi de informaticieni, şi vorbim aici de trusturi internaţionale precum Delphi, Continental, care angajează masiv. De asemenea, în Iaşi există şi o zonă dezvoltată a antreprenoriatului. Ei îşi fac şi firme personale sau lucrează în firmele colegilor lor. Foarte mulţi pleacă în străinătate dintre cei care sunt foarte, foarte buni", explică prorectorul.

Unele universităţi au introdus obligativitatea completării unui formular de către absolvenţii care vin să-şi ridice diploma. Printre ele se numără şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, care a aflat astfel că peste 60 % dintre foştii studenţi au reuşit să se angajeze în primul an după absolvirea facultăţii. Aici, domeniile cu cea mai mare absorbţie pe piaţa muncii în ultimii ani au fost matematica-informatica şi gestiunea afacerilor.

Cu un procent mare de integrare a studenţilor săi pe piaţa muncii se laudă şi Universitatea de Vest din Timişoara, ai cărei reprezentanţi pun pe primele locuri specializările Economie şi Administrare şi Dreptul şi Ştiinţele Administrative.


PREFERINŢE


Ce specializări au ales studenţii?

Ştiinţe economice – 21.894
Filologie – 7566
Medicina umană – 7481
Energie electrică şi electrotehnică – 6872
Ştiinţe juridice – 6557
Inginerie – 5921
Pedagogie – 5039
Ştiinţe politice şi administrative – 4275

Sursa: Institutul Naţional de Statistică, raportul "Numărul studenţilor înscrişi în anul I în anul universitar  2011-2012"
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Și-a riscat viața pentru un selfie: Adolescent de 14 ani în comă după ce s-a electrocutat! (Video)

astăzi, 08:45

Un copil de 14 ani a intrat în stop cardio-respirator după ce s-a electrocutat. Adolescentul a fost găsit căzut lângă un vagon de tren din Gara Suceava. Un polițist de la Serviciul...

Micul fermier din Botoșani și marele vis la 16 ani: ”Să fiu cel mai bun și să nu am concurență în prezent și în viitor!”

astăzi, 08:17

Andrei Popescu, micul fermier din comuna Răuseni, județul Botoșani, este convins că viitorul lui este legat, pe viață, de agricultură! MIcul fermie cu vis mare: ”Vreau să am cele mai ...

Ministrul Energiei: ”Am semnat un număr record de contracte cu primării”. Botoșaniul e pe listă!

astăzi, 07:30

Ministrul Energiei a semnat, marţi, încă 113 contracte de finanţare pentru proiecte de construcţie a unor parcuri solare pentru primării şi instituţii publice, valoarea acestora depăşin...