Limbajul corpului, in cariera

Limbajul corpului, in cariera
O imagine valoreaza cat o mie de cuvinte! Asta spunea un mare teoretician al mass-media. Aceasta sintagma poate sublinia, insa, si importanta felului in care imaginea noastra comunica ceea ce suntem. Felul in care ne miscam, postura corpului, gesturile, mimica ne definesc ca persoana.

Statisticile arata ca atunci cand cunoastem o persoana, 55% din informatiile pe care le receptam in legatura cu ea sunt transmise prin intermediul limbajului corpului, 38% dintre informatii sunt transmise prin intermediul tonalitatii vocii, a vitezei de exprimare si doar 7% prin ceea ce persoana respectiva ne spune.

Cunoasterea limbajului trupului ne poate ajuta atat sa transmitem mai clar ceea ce dorim catre cei din jur, cat si sa ne controlam postura, gesturile, astfel incat sa nu transmitem niste informatii gresite.

Adesea limbajul corpului ne tradeaza, pentru ca nu stim sa ne controlam anumite posturi.

Sa presupunem ca esti intr-o sedinta care s-a prelungit mult dupa terminarea programului. Cu toate acestea, se dezbate un proiect important pentru firma. Vezi ca afara se intuneca, esti obosit, mintea ta incepe sa zburde. Incepi sa te joci cu bratara de la mana, ochii iti fug din cand in cand spre ceasul de pe perete. Incepi sa casti... Seful tau te vede si iti spune: `Da, stiu ca e tarziu, dar mai avem treaba!` Si, cu toate astea, tu nu ai zis nimic! Insa corpul tau a spus totul.

Iata cateva modalitati prin care poti imbunatati modul tau de a comunica, cu ajutorul limbajului semnelor.

Chiar daca inveti mai multe despre limbajul semnelor, nu pune in aplicare tot ce stii. NU incerca sa iti controlezi fiecare postura, fiecare grimasa, fiecare gest, pentru ca o sa pari nenatural(a). De altfel, fiecare om are un alt mod de a se exprima cu ajutorul semnelor, asa ca incearca sa nu te cenzurezi prea tare. Fii natural(a)!

Pentru a sti mai bine ce transmite corpul tau prin intermediul limbajului semnelor, studiaza-te! Poti sa folosesti chiar si o oglinda, ca sa te observi. Gandeste-te ce grimase faci cand esti vesel sau ce gesturi faci cand esti nervoas. Pune-te in locul celor care te vad din exterior si identifica gesturile pe care le faci frecvent. Fii atent mai ales la ceea ce iti spun apropiatii. S-ar putea sa ai niste ticuri de care nu esti constienta, insa pe care apropiatii tai sa le cunoasca. Incurajeaza-i sa fie sinceri cu tine si sa iti spuna ce au observat. Persoanele cu care interactionezi cel mai des pe parcursul unei zile isi pot da seama de starea ta de spirit doar privindu-te.

Pentru a sti cum comunici si cum te prezinti in fata unor necunoscuti, poti sa te inregistrezi pe o camera video. Asa o sa vezi exact care sunt gesturile pe care le faci inconstient in timpul vorbirii, in prezenta unor necunoscuti sau a unor parteneri de afaceri.

Cateodata se intampla sa minti... (ni se intampla tuturor!) corpul tau se poate sa te dea de gol, asa ca incearca sa spui ceea ce gandesti si incearca sa folosesti limbajul corpului pentru a-i convinge pe cei din jur de spusele tale.

Insa, in primul rand, fii tu atenta la ceea ce spune corpul tau! Daca tu nu stii exact ce exprimi, cum ar putea sa te inteleaga cei din jur, care te cunosc mult mai putin?

Nu lasa emotiile tale sa preia conducerea! Daca esti foarte emotionat intr-o situatie, cu atat iti va fi mai greu sa iti stapanesti gesturile. Asa ca incearca sa iti tii emotiile in frau, ca sa nu transmiti mai mult decat e nevoie.

Iata si un mic dictionar al gesturilor, care sa te ajute sa ii intelegi mai bine pe cei din jur si ei sa te inteleaga mai bine pe tine. (Daca te uiti prea insistent, s-ar putea ca interlocutorul tau sa se simta ciudat. Deci fii discret!)

Ochii - ferestrele sufletului - privirea unei persoane iti poate spune foarte multe despre starea acesteia; pupilele dilatate pot arata interesul acesteia pentru tine sau pentru conversatia cu tine. Daca o persoana evita sa se uite la tine in timp ce iti vorbeste, fie se simte stanjenita, fie evita anumite subiecte de discutie.

Sprancenele - ne ajuta sa exprimam multe emotii interioare. Iata cateva dintre ele: daca interlocutorul ridica din sprancene, inseamna ca e suprins sau ca a aflat o noutate; ridicarea unei singure sprancene poate exprima mirare, pe cand ridicare ambelor poate sugera chiar teama.

Sursa: www.121.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
169

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
90

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
101

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...