Potrivit celor declarate de Catalina Lupascu, este vorba despre o comisie speciala de analiza si verificare care va avea drept obiective verificarea respectarii procedurilor legale privind atribuirea unor lucrari de consultanta, proiectare si executie si a unor obiective finantate din bugetul judetului Botosani aferent perioadei 2009-2010, verificarea unui eventual conflict de interese intre firmele castigatoare ale unor licitatii sau beneficiare ale procedurii de incredintare directa si membrii din Executivul sau aparatul de specialitate al CJ si verificarea respectarii termenelor de executie ale proiectelor castigate de catre firmele de proiectare consultanta si executie, in concordanta cu conditiile impuse prin caietul de sarcini.
"Comisia va avea un numar de sapte consilieri, isi va alege un presedinte si un raportor care isi va prezenta concluziile in sedinta de plen. Avand in vedere ca in CJ exista un control de la Curtea de Conturi, ne-am propus sa nu ne suprapunem peste acest control, astfel incat sa nu perturbam derularea fireasca acestui control. Am prevazut ca aceasta comisie sa-si desfasoare activitatea in doua etape. Intr-o prima etapa, va verifica achizitiile publice derulate in cadrul DJDP si DGASPC, in termen de 30 zile lucratoare. Dupa care, in alte 30 zile lucratoare, va verifica achizitiile publice derulate in cadrul aparatului de specialitate al CJ. Practic ne dorim sa asiguram transparenta achizitiilor publice", a declarat Catalina Lupascu.
Vicepresedintele Consilului Judetean a tinut sa precizeze ca nu a dorit sa initieze acest proiect pentru ca ar avea anumite dubii la unele achizitii publice in cadrul CJ, ci ca doreste sa existe transparenta, tinand cont de anumite cazuri care au fost facute si publice, in care sefii institutiilor au organizat achizitiile publice dupa bunul plac, fiind depistate nereguli ulterior, cum ar fi la DGASPC si Memorialul Ipotesti.
"N-as vrea sa se creada ca am anumite dubii asupra activitatii de achizitii publice de la nivelul CJ, nu plec nicicum de la aceasta premisa, ci ne dorim o transparenta deplina. Exista o experienta trista in acest domeniu, vorbim de Memorialul Ipotesti, unde sunt dosare, se desfasoara ancheta judiciara, dar si cazuri din trecut, cand dupa o schimbare de management au aparut tot felul de lucruri privitoare la achizitiile publice de la DGASPC", a adaugat Catalina Lupascu.