Liberalii vor sa iasa din coalitia USL

Conducerea Partidului National Liberal ia foarte serios in calcul iesirea din USL, anunta surse citate de Realitatea TV.

Liderii liberali ar fi decis, in mod oficial, duminica seara, ca nu doreste sub nicio forma o guvernare alaturi de UDMR, au declarat surse apropiate partidului. Mai mult decat atat, liberalii ar fi amenintat cu iesirea din USL in cazul unei astfel de decizii la nivelul PSD, informeaza realitatea.net.

In 11 decembrie, liderul liberal Crin Antonescu a declarat ca ideea cooptarii UDMR la guvernare nu este agreata in randul liberalilor. Potrivit lui Antonescu, liberalii isi doresc insa ca intre USL si UDMR sa existe "raporturi politice deschise" si discutii pe toate temele de interes national.

Inainte de alegerile parlamentare din 9 decembrie, presedintele PNL mai spunea ca singura situatie in care ar accepta cooptarea UDMR alaturi de USL intr-o viitoare guvernare ar fi cea in care USL ar obtine sub 50% din mandatele in noul Parlament, situatie pe care a preconizat-o "foarte putin probabila".

Potrivit datelor BEC, dupa numararea tuturor voturilor, USL a primit 58,63% din voturile pentru Camera Deputatilor si 60,10% din optiunile alegatorilor pentru Senat

ARD este, oficial, a doua grupare ca marime din Romania, dar cu doar 16,5% voturi la Camera Deputatilor si 16,7% la Senat. PPDD a obtinut 13,99% la Camera Deputatilor si 14,65% la Senat, iar UDMR - 5,13% la Camera si 5,23% la Senat.

USL a intrunit, la alegerile din 9 decembrie, un numar de 4.344.288 voturi, ARD - 1.223.189 voturi, PPDD - 1.036.730 voturi, iar UDMR - 380.656.


UDMR ia in calcul ruperea USL si intrea la guvernare in locul liberalilor

Cu USL controland doua treimi din parlament, UDMR asteapta ca participarea sa la guvernare sa fie decisa in urma discutiilor dintre Victor Ponta si Crin Antonescu. Chiar daca liderul PSD a cultivat relatia cu Uniunea lui Kelemen Hunor, cooptarea acesteia in echipa de la Palatul Victoria este insa considerata putin probabila in acest moment din cauza opozitiei fatise a PNL, astfel ca UDMR ia serios in calcul varianta unei "opozitii constructive" in care sa negocieze punctual si sa obtina resurse pentru comunitatea maghiara si eventual, la momentul oportun, sa se aseze la masa guvernului in cazul unei retrageri a liberalilor.

Fara a avea, deocamdata, un raspuns ferm din partea USL, primul pas in perspectiva unei viitoare colaborari este sustinerea la Cotroceni a lui Victor Ponta, varianta de premier a Uniuniunii Social Liberale.

"La Cotroceni mergem cu un singur mesaj: cei care au castigat alegerile au tot dreptul sa vina cu propunerea pentru functia de premier si sa formeze Guvernul. Asta e situatia, avem nevoie de stabilitate, de coerenta in ceea ce priveste abordarile economice si fiscale si avem nevoie de o opozitie constructiva, indiferent cine si cati vor sta in opozitie", a sustinut presedintele UDMR, Kelemen Hunor, in fata reprezentantilor unionali, care l-au mandatat sa negocieze intrarea la guvernare cu USL. Conditia: obtinerea unui portofoliul ministerial pentru Uniune, care ar urma sa fie ocupat, cel mai probabil, chiar de presedintele acesteia, si care ar garanta locul la masa deciziilor, ceea ce o participare la guvernare din esalonul doi - secretari de stat, directorii de agentii - nu ar face-o.

"Participarea la guvernare alaturi de USL inseamna ministru, nu secretar de stat si directori si sefi de agentii. Si acestea sunt importante, dar de aici sa pornim, o colaborare cu ministri. Alta optiune este opozitia, dar din opozitie nu va exista dialog si nu putem implementa proiectele noastre. Trebuie sa decidem daca vrem sa avem un cuvant de spus, sa fim prezenti acolo unde se iau decizii", a spus de altfel Kelemen Hunor.

Negocierile dintre USL si UDMR vor fi reluate dupa desemnarea premierului de catre Traian Basescu, iar rezultatul lor depinde de cat de dispus va fi Victor Ponta sa impuna cooptarea Uniunii la guvernare. In acest moment liderii UDMR nu cred ca premierul va risca o ruptura in USL, preferand insa sa mentina colaborarea cu maghiarii in perspectiva unei deteriorari a relatiei PSD-PNL.

Semnalele lipsei unui acord privind prezenta in viitorul guvern a UDMR a fost considerata si ultima declaratie, pentru gandul, a liberalului Dan Radu Rusanu privind recunoasterea prevederii din Constitutie referitoare statul national, a carei eliminare UDMR a sustinut-o de-a lungul timpului. Declaratia lui Rusanu a starnit iritare la nivelul Uniunii, fiind asimilata unui test de loialitate, care nu isi are locul in discutii.

Varianta unei "opozitii contructive" in care administratiile controlate de maghiari sa nu fie taiate de pe lista de resurse financiare este luata in calcul, in interiorul Uniunii, si ca o oportunitate de reconstructie in interior, o reorganizare a organizatiilor fiind mai greu de facut atunci cand formatiunea este la guvernare.

Confruntata cu cea mai scazuta participare la vor a comunitatii pe care o reprezinta, conducerea UDMR analizeaza performanta filialelor, pentru a opera schimbarile care se impun asfel incat sa le scoata din rutina care a adus Uniunea in situatia de a nu intra in parlament, scrie gandul.info.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marius Budăi a prezentat soluțiile PSD pentru a opri plecarea tinerilor din țară și a criticat PNL că doar îi atacă pe alții fără să spună ce pot face ei pentru cetățeni

astăzi, 09:20

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, Marius Budăi, a prezentat o parte dintre soluțiile PSD pentru a opri plecarea tinerilor din țară. Social-democratul a făcut o comparație cu măsurile luate ...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (328)

astăzi, 09:07

AUTOIRONIA UNUI OPTIMIST INCURABIL Valentin David a devenit deja un vector al umorului românesc. Pentru creaţia sa umorul este o dominantă, o cale care îl face să se detaşeze, ieşi...

Firma suceveană Autotehnorom a ajuns să își ceară insolvența, are de recuperat creanțe de 70 de milioane de lei!

astăzi, 08:41

Vasile Rîpan, administratorul firmei sucevene, a declarat că a depus cererea de deschidere a procedurii în vederea redresării activității în baza unui plan de reorganizare judici...