Legea privind Statutul functionarilor publici, contestata la Curtea Constitutionala

O suta de deputati au depus joi la Curtea Constitutionala sesizarea de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul Functionarilor Publici, adoptata pe 2 martie de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala.

Principalele critici de neconstitutionalitate vizeaza: nerespectarea caracterul organic al proiectului de lege, si anume sedinta comisiei raportoare a avut loc inaintea implinirii termenului de depunere a amendamentelor; un alt aspect de neconstitutionalitate il constituie nerespectarea procedurii de adoptare a proiectului de lege, incalcandu-se prevederi din regulamentul de functionare al Camerei Deputatilor precum si norme constitutionale in materie.

Astfel, potrivit sesizarii, au fost incalcate articolul 46 din Regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit caruia biroul fiecarei Comisii Permanente propune ordinea de zi a sedintelor prezentand comisiei lista cu toate initiativele legislative, precum si articolul 64 alin (1) din Constitutia Romaniei. Totodata s-au incalcat si art 87 si 89 din Regulamentul Camerei Deputatilor introducandu-se intr-un mod abuziv proiectul pe ordinea de zi, chiar in ziua in care proiectul a fost depus la Biroul Permanent, fara a fi distribuit in prealabil deputatilor conform regulamentului.

"Prin incalcari flagrante ale regulamentului de catre democrat-liberali a fost obstructionat dreptul deputatilor de a depune amendamente in scris, motivate, care se trimit comisiei sesizate in fond, in termenele stabilite la art. 65 alin. (4) de la aprobarea procedurii de urgenta` se precizeaza in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale.

Dincolo de toate aspectele semnalate ca fiind vicii de procedura, deputatii contestatari considera ca reprezentatii puterii au incalcat o serie de principii fundamentale ale functionarii statului de drept eludand prevederile constitutionale ale "Art 1 (3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate".

De asemenea, "legea adoptata, asa cum este formulata ea, este discriminatorie prin faptul ca o categorie de persoane care ocupa functii publice, in mod conjunctural, dar cu sprijin politic devin in mod automat functionari publici, calitatea pe care o dobandesc altfel decat orice cetatean care isi doreste sau vizeaza sa ocupe prin modalitatile prevazute de lege aceste functii, incalcandu-se Art 16 alin 2 si 3 care garanteaza tuturor cetatenilor romani egalitatea de sanse aducand ca argument insasi legea" se arata in sesizarea deputatilor.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
766

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
181

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
466

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...