Legea prin care discriminarea și incitarea la ură se pedepsesc penal a fost adoptată

Guvernul a aprobat vineri un proiect de lege privind modificarea Codului penal, astfel încât acesta să prevadă explicit sancţiuni pentru incitarea la ură, violenţă sau discriminare pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie sau orientare sexuală.

Ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a explicat că noile prevederi nu reprezintă o încălcare a libertăţii de exprimare, ci o punere în acord a legislaţiei româneşti cu o directivă a Comisiei Europene.

„Este practic o intervenţie legislativă necesară, pentru că incitarea la ură este o realitate pe care nu putem să o ignorăm. Există sau vor exista numeroase întrebări în spaţiu public. De exemplu, incitarea în cadrul scandărilor politice precum „ciuma roşie” se încadrează sau nu se încadrează la articolul din Codul penal şi de aceea vă răspund direct: nu. Textul din Codul penal nu sancţionează nici critica, nici opinia. Chiar textul de lege din Codul penal aduce garanţii în sensul în care nu poţi să fii discriminat pentru opinie politică, pentru critică, pentru apartenenţă politică, spune exact articolul din Codul penal. Ca atare, indiferent de partidul politic în care eşti, indiferent de opinia pe care o ai, nu te încadrezi în acest articol”, a spus Gorghiu, conform Rador.

Potrivit Codului penal, în România incitarea la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod portocaliu de vreme severă în județul Botoșani, anunțul meteorologilor!

astăzi, 10:16

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de vreme severă valabil de duminică, 29 septembrie, până luni, 30 septembrie, ora 10:00. Zonele afectate sunt Mold...

Accident grav într-o comună din Botoșani, patru persoane au ajuns la spital! (foto)

astăzi, 09:08

Patru persoane, cu vârste între 59 și 66 de ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă dimineață, în localitatea Blândești. &...

Cetățenii de pretutindeni sunt așteptați la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, care este programul hramului!

astăzi, 08:41

Anul acesta, alături de sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi aduse, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, și sfintele moaște ale Sfântulu...