Legea pensiilor s-a schimbat dupa numai o zi: PFA-urile sunt pasuite!

Ministerul Muncii a modificat proiectul de lege care prevedea, in cazul PFA si a profesiilor independente, obligatia de a plati contributiile sociale la pensii la intreg venitul care aparea in statisticile Fiscului si nu la suma pentru care a optat contribuabilul. "Eroare de redactare", spune ministrul Muncii!

In schimb, in cazul dividendelor, contributiile vor fi datorate indiferent daca persoana in cauza este salariata sau nu. Aceeasi regula se aplica si celor care au venituri si din activitati independente sau pe PFA, dar sunt salariati. In legea veche a pensiilor se preciza ca, daca o persoana are venituri salariale pentru care plateste contributii la pensii, nu le mai datoreaza si pe veniturile pe chirii, din dividende etc. Cititi aici exact despre cum s-au modificat articolele de lege.

•Exista si o veste buna, dupa cum semnaleaza avocatul Gabriel Biris: a fost introdus un plafon pentru nivelul maximal al contributiilor datorate. Ce este peste cinci salarii medii, nu se impoziteaza!

Ministerul Muncii: "Eroare de redactare"

"Ca urmare a aparitiei in mass-media a unor comentarii cu privire la continutul articolului 11 din proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ postat pe site-ul ministerului in data de 26 ianuarie 2010, va informam ca in cuprinsul articolului mentionat s-a strecurat o eroare de redactare", se arata intr-un anunt al Ministerului Muncii.

Cum se schimba legea de azi pe maine

•Varianta din 26 ianuarie "Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si care, anual, se regularizeaza pe baza declaratiei privind veniturile realizate, depusa la organele fiscale, daca diferenta dintre veniturile realizate si cele declarate este mai mare de 10%". (articolul 11, aliniatul (2) ).

•Varianta din 27 ianuarie "Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si nu poate fi mai mic decat valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat in Legea salarizarii unice (n.r. salariul minim din sectorul bugetar de 705 lei/luna) si mai mare decat valoarea corespunzatoare a cinci salarii medii brute".
sursa: capital.ro
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
19

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
65

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
55

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...