Legea pensiilor ar putea fi modificata: Noi conditii de vechime pentru incadrarea in grupa I de munca

In prezent, persoanele care lucreaza cel putin sase ani in grupa I de munca pot fi incadrate pentru reducerea varstei de pensionare, dupa cum stabileste legea pensiilor. Aceste prevederi ar putea fi, insa, modificate, intrucat Comisia de munca a Senatului a dat recent unda verde unui proiect de act normativ in acest sens.

Concret, pe ordinea de zi a sedintei de marti a Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala a Senatului s-a aflat Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea art.55 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Documentul modifica Legea pensiilor, in sensul recunoasterii grupei I de munca pentru toti pensionarii care au cel putin 2 ani lucrati in aceasta grupa, ca fiind activitate desfasurata in conditii speciale.

Aceasta in conditiile in care, actualmente, legislatia stabileste ca doar cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani in grupa I de munca beneficiaza de reducerea varstei de pensionare.

"La stabilirea stagiului de cotizare realizat in conditii deosebite sunt luate in calcul, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare, si perioadele de vechime in munca mai mici de 2 ani realizate in grupa I de munca si grupa a II-a de munca, pana la data de 1 aprilie 2001", se precizeaza in proiectul de act normativ.

De asemenea, perioadele mai mici de doi ani lucrate in locurile de munca mentionate vor fi recunoscute ca fiind perioade lucrate in conditii deosebite de munca, dupa cum se mentioneaza intr-un document de presa al Comisiei de munca remis redactiei noastre.

Asadar, de reducerea varstei de pensionare ar putea beneficia, pe viitor, si persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca pe o perioada mai mica de 6 ani.

Propunerea legislativa a fost adoptata in unanimitate de senatorii din Comisia pentru munca, iar raportul de admitere intocmit va intra in dezbaterea Plenului Senatului saptamana viitoare.

Senatul este prima camera sesizata, astfel ca, pentru ca noile dispozitii sa se aplice, ele trebuie adoptate si de Camera Deputatilor, forul decizional. Pana in prezent, proiectul de act normativ a primit aviz favorabil din partea Consiliului Economic si Social si Consiliului legislativ.

Legea pensiilor a mai fost modificata la sfarsitul anului trecut prin Legea 380/2013, care a stabilit ca persoanele care au lucrat in grupa I de munca inainte de 1 aprilie 2001 vor fi incadrate in conditii speciale.

Acest lucru inseamna ca vor beneficia de o reducere de trei ani la varsta de pensionare pentru fiecare sapte ani munciti in aceasta grupa.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sute de credincioși din localitățile Botoșaniului, în pelerinaj la moaștele Cuvioasei Parascheva! (foto)

Saturday, 12 October 2024

În zorii zilei, pregătiți cu apă, provizii, unii cu medicamente și îmbrăcați potrivit vremii capricioase, credincioșii din parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena&r...

Porțile subunităților ISU, deschise astăzi pentru copiii unor localități din Botoșani! (foto)

Saturday, 12 October 2024

Porțile subunităților s-au deschis pentru toţi cei care au dorit să cunoască activitatea şi misiunile instituţiei. Acțiunile au fost organizate în contextul sărbătoririi Zilei Inte...

Penitenciarul Botoșani caută furnizori de echipamente pentru dotarea instituției!

Saturday, 12 October 2024

Penitenciarul Botoșani a publicat în SEAP anunțul de participare nr. CN1073844 din 01.10.2024, în vederea încheierii contractelor de furnizare produse (dotări și echipamente). ...