Legea facturilor electronice a fost abrogata, desi nu s-a aplicat efectiv niciodata

Guvernul a abrogat in sedinta de miercuri reglementarile privind facturile in forma electronica care ar fi trebuit sa se aplice din 1 ianuarie 2014. Abrogarea prevederilor vine dupa o serie de amanari repetate ale aplicarii acestor noi reguli.

Legea nr. 148/2012 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice care stabilea ca firmele pot utiliza din 1 ianuarie 2014 facturi in forma electronica a fost abrogata printr-o ordonanta de urgenta adoptata ieri de Guvern, se arata intr-un comunicat al institutiei remis avocatnet.ro.

Decizia Executivului vine in conditiile in care Legea nr. 148/2013 s-a aflat in vigoare aproximativ o luna, dupa care aplicarea acesteia a fost suspendata de doua ori.

Mai exact, Legea nr. 148/2012 a intrat in vigoare la sfarsitul lunii iulie 2012, insa la aproximativ o luna de la acea data, Guvernul a decis sa suspende aplicarea documentului pana la 1 ianuarie 2013.

Totusi, intr-o sedinta din 12 decembrie 2012, Executivul a hotarat sa amane inca o data intrarea in vigoare a Legii nr. 148/2012, prevederile acestui act normativ urmand sa se aplice de la 1 ianuarie 2014.

Insa Legea nr. 148/2012 nu va intra in vigoare nici la 1 ianuarie 2014, pentru ca Guvernul a abrogat actul normativ printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri.

Actul normativ recent aborgat stabilea ca factura in forma electronica era acel document semnat cu semnatura electronica si care purta marca temporala, care continea datele cuprinse in formularul facturii si care era emis si gestionat utilizand sisteme informatice.

De asemenea, Legea nr. 148/2012 aducea completari importante fata de prevederile existente la momentul respectiv in Codul Fiscal, stabilind ce caracteristici trebuiau sa indeplineasca persoanele impozabile pentru a emite facturi electronice, dar si cum trebuiau transmise acestea.

In perioada in care actul normativ care reglementa in mod expres facturile electronice a fost suspendat, Guvernul a modificat, prin OG nr. 15/2012, Codul fiscal, introducand reglementari noi privind factura electronica, care s-au aplicat din 1 ianuarie 2013. In plus, prin HG nr. 1071/2012, Guvernul a modificat si Normele de aplicare a Codului fiscal, acest act normativ aducand si mai multe clarificari referitoare la facturarea electronica.

Noutatile introduse in Codul fiscal privind factura electronica nu s-au suprapus si nici nu s-au contrazis cu cele existente in Legea nr. 148/2012, ci au aduc un plus de claritate in ceea ce priveste aceasta metoda de facturare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tăieri dure la Guvern: Demnitarii rămân fără cafele și bufete, fără ospătari și își conduc singuri Daciile!

astăzi, 17:35

Demnitarii nu mai au voie la mese festive, bufete sau cafele pe bani publici, iar mașinile de serviciu vin fără șofer! Statul taie în carne vie la Cancelaria premierului, unde bugetul pe 202...

AJPIS Botoșani a efectuat astăzi, 18 iulie 2025, plățile pentru mai multe drepturi sociale!

astăzi, 17:00

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani a efectuat astăzi, 18 iulie 2025, plățile pentru mai multe drepturi sociale. Este vorba de: - alocația lunară d...

(P) Cum te poate ajuta un credit de nevoi personale să-ți transformi visurile în realitate

astăzi, 16:40

Fiecare dintre noi are o listă, mărturisită sau nu, cu dorințe amânate. Poate visezi la o mașină nouă sau ți-ai dori să-ți renovezi casa așa cum ai visat-o de ani de zile, poate vrei ...