Legea care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat și creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani, aprobate de Guvern

Legea care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat și creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi un proiect de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. Bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia, însă sunt mai multe excepții despre care ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că erau necesare pentru ca legea să fie constituțională.

Aleșii locali, parlamentarii, membrii CCR și ai Curții de Conturi, și nu numai, se numără printre bugetari exceptați din legea interzicerii cumulării pensiei cu salariul la stat.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Guvern și trimis în Parlament, vor putea cumula pensia cu salariul următoarele categorii:

- persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție

- persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare

- personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora

- pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate

- membrii Academiei Române

- asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare

- asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare

- îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, și un alt proiect de lege care permite opțiunea de a continua activitatea, până 70 de ani, pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare a fost aprobat.

Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu.

„În ședința de Guvern de astăzi am aprobat proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgență. Proiectul elimină cumulul de pensie cu salariul la stat și în același timp prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a spus premierul.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie votat de Parlament și promulgat de președinte.

Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementări speciale, potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan:

- Pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să opteze fie pentru continuarea activității până la 70 de ani, cu suspendarea plății pensiei, fie pentru suspendarea contractului / raportului de serviciu și intrarea în pensie.

- Pentru cei care nu își exprimă această opțiune în termenul prevăzut, intervine încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau actului de numire, iar sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie vor fi recuperate de la pensionari.

 

Spune-ne opinia ta