Lectia de gatit. 5 secrete pentru prajituri pufoase
Stiri Botosani Tuesday, 11 December 2012 ActualitateExperientele pot fi, uneori, dezamagitoare in bucatarie. Ultimul esec pentru mine a fost choux pastry sau, pe romaneste, gogoselele de profiterol. In locul unor gaoci pufoase m-am trezit cu niste discuri aplatizate (gustoase ce-i drept) in care nu era niciun chip sa mai indes si crema. M-am intrebat unde am gresit pentru ca reteta am respectat-o intocmai ca la carte. Mi-am dat seama ca din cele 5 puncte cheie pentru patiserie reusita nu am putut bifa decat unul.
1. Respecta reteta. Patiseria si cofetaria nu se fac din ochi. Sunt o stiinta exacta chair daca nu ai crede. Cateva zeci de grame de faina in plus, untul prea moale sau prea tare, albusurile batute insuficient, frisca batuta prea mult pot ruina prajitura. Ca sa fii sigur ca iese perfect citeste reteta de cateva ori inainte si urmareste-o pas cu pas.
2. Atentie la praful de copt sau bicarbonatul de sodiu! Agentii care fac prajitura sa cresca frumos trebuie sa fie de buna calitate, in termenul de valabilitate si in cantitatea exacta. Prea mult praf de copt poate avea efect invers decat ti-ai dori. In plus, poti testa bicarbonatul de sodiu in putina apa fierbinte. Daca nu produce bule in apa, inseamna ca a expirat si il poti arunca.
3. Nu deschide usa cuptorului in timpul coacerii, pentru ca vei lasa sa intre aer rece inauntru si, astfel, prajitura nu va mai creste. Daca nu ai cuptor cu usa din sticla sau iluminare interioara, seteaza un ceas de bucatarie care sa iti contorizeze timpul de coacere.
4. Nu scoate prajitura din cuptor mai devreme. Daca timpul de coacere este de 30 de minute nu te grabi sa verifici consistenta prajiturii mai repede. Ai rabdare si cand exprira timpul scoate-o din cuptor si testeaz-o cu o scobitoare. Daca iese curata dupa ce o infigi in mijlocul blatului, inseamna ca prajitura e gata.
5. Lasa prajitra sa se raceasca in tava. Stiu, se poate sa fii nerabdator sa vezi rezultatul. Unul dintre motivele pentru care baltul pierde din volum este si faptul ca incerci sa il desprinzi mai repede de pe peretii tavii. Unele prajituri au nevoie de un timp de racire in recipientul in care au fost coapte sau pe un gratar pentru a evita formarea condensului la baza.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Ministerul Educației, anunț de ultimă oră pentru elevii de liceu: „Sub nicio formă disciplinele nu au fost eliminate sau scoase”!
Bogdan Cristescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat luni că propunerile de planuri-cadru pentru liceu nu scot discipline precum Istoria românilor sau Geografi...
O botoșăneancă de 50 de ani are nevoie urgent de un loc de muncă: „Am ajuns la disperare!"
O femeie de 50 de ani, singură, are nevoie urgent de un loc de muncă stabil. Cheltuielile cresc și nu are cu ce să le plătească. A lucrat 20 de ani în comerț, prin urmare are cunoștin...
Ordinul privind perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului pentru 2025, publicat în Monitorul Oficial!
Potrivit acestui act normativ, se interzice pescuitul comercial, recreativ și familial al speciilor de pești și al altor viețuitoare acvatice vii, astfel: - știuca, în perioada 1 februar...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.78 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici