Leacuri populare de efect in tratarea tusei!

Leacuri populare de efect in tratarea tusei!
1. Sirop de ridiche neagra
 
Siropul de ridiche neagra vindeca orice fel de tuse (seaca sau productiva), avand si proprietati imunostimulatoare. Este excelent si pentru copii.

 Se spala o ridiche neagra si se pune intr-un bol ca sa nu se rastoarne. La capatul cu frunze se face o scobitura, care se umple cu o lingurita de miere naturala (de preferat de tei).

Se poate aseza ridichea langa o sursa de caldura (soba, calorifer). In 6-12 ore, ridichea va lasa un sirop, din care se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi. Pe masura ce se consuma siropul, se umple din nou scobitura cu miere, pana ce coaja ridichii incepe sa se stafideasca.

O alta metoda pentru a obtine sirop de ridiche neagra: se spala bine 1-2 ridichii negre, se taie in felii subtiri, cu tot cu coaja si se aseaza intr-un castron de ceramica, in straturi alternative: un rand felii, un rand zahar/miere. Vasul se poate tine 6-12 ore langa o sursa de caldura, pana cand apare siropul.
 
2. Vinul de ceapa


Ceapa amelioreaza tusea, dar si durerile de gat si durerile de cap datorate sinuzitei.
 Intr-o sticla sau un vas (care sa nu fie de plastic) se pun:

 ■200 g ceapa tocata marunt
 ■100g miere poliflora
 ■500-600 ml vin natural de tara (rosu/alb)
 
Acest amestec se lasa la macerat, la loc caldut, zece zile, dupa care se filtreaza si se iau cate trei- patru linguri/zi. Si copiii pot lua cate o lingurita de trei ori pe zi.

3. Sirop de ceapa

Aveti nevoie de trei cepe, care se curata si se taie marunt . Se adauga 150 ml apa si 100g miere/zahar. Acest amestec se fierbe timp de 5 minute si apoi se lasa la racit. Se filtreaza si se iau 3-4 linguri pe zi din siropul format.

 O alta metoda pentru a obtine sirop de ceapa: se da pe razatoare o ceapa, se stoarce sucul, caruia i se adauga 2 linguri de miere. Se consuma o lingura de 3 ori/zi.

4. Ceai din ceapa

O ceapa medie, cu tot cu coaja, se spala si se zdrobeste cu pumnul de masa. Se pune apoi la fiert, 10 minute, in 300 ml apa. Cand se raceste, se adauga 2-3 lingurite de miere. Se pot consuma 2-3 cani de ceai/zi.

O alta reteta propune realizarea unui decoct cu urmatoarele ingrediente:

 ■doua cepe cu coaja, taiate marunt
 ■trei nuci zdrobite
 
Ceapa si nucile se fierb impreuna intr-un litru de apa, timp de 10-15 minute; Cand se raceste decoctul, se indulceste cu miere de albine si se bea pe parcursul unei zile.

5. Ceai de nuci

Ceaiul de nuci este deosebit de eficient pentru orice fel de tuse. Se fierb 3 cani de apa, pana ce dau in clocot. Cand apa clocoteste, se adauga 5 nuci spalate si crapate in prealabil. Se lasa inca 10 minute la fiert. Ceaiul de nuci se bea caldut si neindulcit.

6. Sirop de hrean

Se razuieste o radacina de hrean si se adauga un sfert de cana de miere. Se amesteca si se lasa cateva ore, apoi se consuma 3 lingurite/zi. Hreanul potoleste tusea si febra.

 Tot in casa, se poate prepara tinctura de hrean, dintr-o radacina de hrean rasa, in care se adauga putin alcool si se lasa opt zile la macerat. Apoi se strecoara si se consuma de trei ori pe zi, o lingurita diluata in putina apa.

7. Miere, hrean, ceapa
 
Se obtine un amestec dintr-o radacina de hrean data pe razatoare fina, o ceapa tocata marunt, 5 lingurite de miere, 5 linguri de apa. Amestecul se da in clocot si se raceste. Se consuma cate o lingurita de 3-4ori/zi.

8. Sirop de ulm
 
Ulmul are efecte benefice in caz de tuse si febra. Se gaseste la magazinele naturiste, sub forma de sirop de ulm, comprimate sau pudra.

9. Migdale

Migdalele trateaza tusea seaca. Se iau 100g migdale si se lasa 12 ore intr-un pahar cu apa plata, pana ce se decojeste cu usurinta, pielita maronie . Se faramiteaza si se adauga 20g miere si putin unt, astfel incat sa se obtina o pasta. Se consuma 2 linguri/zi.
 
10. Lamaie


Un mijloc eficient de calmare a tusei si revigorare este mierea cu lamaie. Se amesteca zeama de la o lamaie cu 2-3 lingurite de miere si se ia o lingurita din acest amestec, la fiecare acces de tuse. Se recomanda, 20 minute dupa ingestie, sa nu se consume niciun alt aliment sau bautura.

11. Usturoi

Se dau pe razatoare cateii de la o capatana de usturoi si 10 cepe. Acest amestec se fierbe 5 minute intr-un litru de lapte. Se poate indulci cu miere si se ia o lingura la 2-3 ore.

Usturoiul, fiind un antibiotic natural, se recomanda a se consuma, cate 3 catei de usturoi la o masa, cel putin de doua ori pe saptamana.

12. Sirop de patlagina

Siropul de patlagina se poate prepara si in casa, intr-un borcan de sticla se pun straturi alternative de planta si miere/zahar. Dupa 6-12 ore se asaza borcanul pe un prosop, intr-un vas cu apa si se fierbe pana ce apa da in clocot. Din acest sirop se consuma 3 lingurite/zi.

La fel de eficient este si ceaiul de patlagina, 2-3 cani/zi.

13. Ceai de tei
 
Teiul are un effect antispastic si antiinflamator, fiind un bun remediu pentru calmarea tusei. Se recomanda 2-3 cani pe zi cu infuzie din flori de tei, indulcita cu miere.

14. Lemnul dulce

Lemnul dulce se recomanda sub forma radacinii uscate, care se mesteca de mai multe ori pe zi, pana isi pierde gustul.

 Lemnul dulce se poate administra si sub forma de tinctura, de trei ori pe zi, cate patru mililitri sau ceai din radacina uscata.

15. Piper alb
 
Se amesteca un varf de cutit de piper alb cu o lingurita de miere si se consuma de 3 ori/zi, pana la disparitia tusei.
 
16. Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad se prepara din 200 g muguri de brad proaspeti, care se lasa 24 de ore in 1/2 l apa, apoi se dau scurt in clocot. Se strecoara si se fierbe un sirop cu 500 g zahar. Se iau 2-3 lingurite/ zi.

17. Plante expectorante

 ■Ciubotica cucului
 ■Muguri de pin
 ■Scaiul vanat
 ■Ienupar
 ■Iarba mare
 

 

Garbo.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
260

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
320

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
722

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...