Omul de afaceri Ștefan Mandachi, cunoscut după ce în urmă cu un an a realizat "primul metru" de autostradă în Moldova, se oferă să îi angajeze pe cei doi brutari singalezi din Ditrău și îl critică pe patronul care nu a avut curajul să sfideze presiunea comunității maghiare deși la mijloc este vorba de o discriminare grosolană și nepenalizată de nici o instituție.
"Eu dacă eram în locul patronului de la Ditrău nu aș fi renunțat la cei doi străini pentru nimic în lume. A fost laș, deși cine știe ce nebuni l-au presat... Știa cu ce probleme ne confruntăm noi antreprenorii, dar a tăcut. Eu preferam să închid restaurantul, să vând afacerea, să fac revoluție, dar n-aș fi renuțat la cei doi brutari. Nu pentru că sunt eu bun la inimă, ci ca o formă de protest împotriva Statului care a alungat toți românii peste granițe. I-a hăituit și pe angajați și pe patroni, până a rămas țărișoara golită", a scris Mandachi, pe Facebook.
Acesta mai susține că, cu riscul de a provoca o răscoală, vrea să îi angajeze pe cei doi brutari. "Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienții sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație și postez poze cu mine și cu ei în locație. Cine poate să-mi dea detalii cum pot ajunge la ei, să-mi scrie urgent în privat. Sunt foarte hotărât!", a mai scris el pe rețeau socială.
Mandachi mai spune că își va extinde facerile în Sfântu Gheorghe: "O să deschid cât de curând o franciză în Sfântu Gheorghe. Vor fi străini acolo, s-a priceput? Deși nu erau planificați! Asta ca să știe nebunii cu gândire feudală și să ne evite. Am voie să respect legea în țara mea, nu?".
Miercuri, aproximativ 200 de localnici din Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic Bíró Károly, s-au adunat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le este teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.
Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.
Sâmbătă, primarul din Ditrău a convocat o întâlnire la Căminul Cultural, la care au luat parte aproximativ 300 de localnici. Timp de peste două ore, oamenii au încercat să-și justifice revolta prin teama că în câțiva ani se vor trezi că "un sfert din casele din comună vor fi locuite de oameni de culoare", ei invocând inclusiv "pericolul foarte mare de contaminare cu coronavirus", scrie Agerpres într-un reportaj realizat acolo. Localnicii s-au apărat în fața celor care i-au acuzat de rasism, de la care așteaptă scuze, susținuți în continuare de către preotul catolic. El a rugat presa "să relateze corect", punctând că "nimeni nu vrea să se certe, ci doar să rezolve problemele".
Patronii fabricii de pâine din Ditrău, cea mai mare din Bazinul Gheorgheni, nu au participat la forum, în ciuda faptului că prezenţa lor a fost solicitată insistent de cei prezenţi, dar au trimis comunităţii o scrisoare în care, printre altele, şi-au cerut scuze pentru că nu i-au anunţat din timp pe localnici că vor aduce angajaţi străini.
De asemenea, patronii au anunţat că îi vor muta pe cei doi muncitori într-o altă etapă a procesului de producţie, directoarea fabricii de pâine, Köllő Katalin, declarând ulterior presei că a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul că nu ar avea o problemă cu muncitorii sri-lankezi, dar că nu vor să atingă pâinea.