La un pas de tragedie. O familie din Darabani s-a trezit în miez de noapte că le arde casa nou construită

La un pas de tragedie. O familie din Darabani s-a trezit în miez de noapte că le arde casa nou construită

O familie din Darabani a fost la un pas de moarte noaptea trecută și doar intuiția acesteia mai face ca astăzi să se afle în viață după un incendiu care le-a cuprins toată casă.

Familia își încălzea locuința nou construită cu o centrală termică, însă coșul de evacuare a fumului nu era izolat corespunzător. Căldura radiată a aprins materialele combustibile din apropiere, iar flăcările s-au extins la lemnul din construcția acoperișului.

Puțin după ora 03.00, proprietarii, care dormeau la parter, s-au trezit sufocați în nori de fum și au realizat că locuința le este afectată de un incendiu, imediat solicitând sprijinul salvatorilor.

La fața locului au ajuns pompierii militari și voluntari din Darabani, cu două autospeciale cu apă și spumă, precum și colegii din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu două autospeciale cu apă și spumă și o ambulanță aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

La sosirea forțelor de intervenție, ardeau astereala și elementele de susținere a acoperișului, existând pericolul de propagare a flăcărilor la camerele de la mansardă.

“Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani s-au întors în subunitate după ce au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie de pe strada Armeană din oraș. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 17 pompieri militari și voluntari, mai bine de cinci ore. Au ars elementele combustibile din construcția acoperișului. S-au salvat și protejat de foc bunurile din locuință. Locatarii casei nu au avut nevoie de îngrijiri medicale”, a explicat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani.

Pentru a preveni incendiile, ISU Botoșani a făcut și o serie de recomandări:

 - coşurile de fum trebuie izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

- în podurile clădirilor, coşurile trebuie tencuite pe interior şi pe exterior, date cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;

- coşurile de fum trebuie curăţate, verificate și reparate atunci când se constată defecțiuni

 

Spune-ne opinia ta