La toată lumea scade, da la noi crește: România, printre țările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflației

La toată lumea scade, da la noi crește: România, printre țările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflației

Țările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei din Uniunea Europeană sunt, la fel ca şi în octombrie şi noiembrie, Polonia, Ungaria, Cehia şi România.

Datele au fost făcute publice astăzi, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu situaţia din noiembrie, rata anuală a inflaţiei în decembrie a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în opt şi a crescut în zece ţări membre.

În România, rata anuală a inflaţiei a crescut uşor de la 1,7% în noiembrie până la 1,8% în decembrie. În decembrie 2019, rata anuală a inflaţiei în România era de 4%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,4%), Ungaria (2,8%), Cehia (2,4%) şi România (1,8%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Grecia (minus 2,4%), Slovenia (minus 1,2%) şi Irlanda (minus 1%).

Asta înseamnă că avem prețuri mai mari pentru produse și servicii în România față de celelalte state, deci un trai mai greu, sau, cu alte cuvinte, cu banii de salariu, putem cumpăra mai puțin decât ceilalți europeni.

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor în decembrie l-au avut serviciile (cu preţuri în urcare cu 0,30 puncte procentuale) şi alimentele, băuturile alcoolice şi ţigările (plus 0,25 puncte procentuale).

 

Spune-ne opinia ta