Persoanele fizice care vor să ceară intrarea în insolvență trebuie să aibă datorii de un anumit nivel minim (sau maxim, pentru procedura simplificată), iar pragul acestora este prevăzut în Legea falimentului personal.
El se aplică atât pentru procedurile principale de insolvență, cât și pentru cea simplificată. Iar, ca urmare a majorării salariului minim, din 13 ianuarie 2021, au crescut și aceste praguri - fiind raportate direct la salariul minim.
În concret, salariul minim a crescut, din 13 ianuarie, de la 2.230 la 2.300 lei. Acest lucru, în schimb, a dus și la majorarea pragului minim de datorii pe care o persoană trebuie să le aibă pentru a putea să ceară deschiderea principalelor proceduri de faliment personal, potrivit Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, scrie Avocatnet.ro.
Mai exact, pragul minim este stabilit la nivelul a 15 salarii minime pe economie. Discutăm, așadar, de un cuantum al datoriilor de cel puțin 34.500 lei. Creșterea nu este neglijabilă, față de anul trecut, când vorbeam de un prag minim de 33.450 lei. Dar, vorbind de o sumă de zeci de mii de lei, diferența nu este nici radicală.
Pragul acesta e aplicabil în cazul celor două proceduri principale: cea pe bază de plan de rambursare de datorii și cea prin lichidare de active. Bineînțeles, pe lângă îndeplinirea acestei condiții, mai sunt și alte cerințe pe care datornicul trebuie să le respecte, pentru a se putea folosi de procedura falimentului personal. Mai multe informații pot fi găsite aici.
Vorbim, aici, exclusiv de salariul minim brut, de bază. Nu contează cuantumul altor salarii, precum cel pentru studii superioare, de pildă. Când o sumă se raportează la salariul minim, se ține cont de cel de bază.
Există trei tipuri de proceduri stabilite de Legea nr. 151/2015. În primul rând, e vorba de procedura insolvenței pe bază de plan. Aceasta presupune că datornicii pot să-și revină din situația lor financiară, respectând elementele prevăzute în planul de rambursare a datoriilor.
În al doilea rând, există insolvența prin lichidare de active. În acest caz, fie situația financiară a debitorului este foarte proastă, fie nu a fost respectat planul descris mai sus.
În final, mai există și procedura simplificată de insolvență, unde nu se poate intra decât dacă datoriile sunt de cel mult 10 salarii minime. Adică 23.000 lei, după majorarea salariului, spre deosebire de 22.300, cum era situația până la creșterea salariului minim. Procedura aceasta e pentru datornicii pensionari sau cei care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă.
Sursa: Avocatnet.ro