La privat concedieri "pe bune", la stat doar "pe hartie"!

La privat concedieri "pe bune", la stat doar "pe hartie"!
Deşi ar fi trebuit să ne aflăm în anul restructurării sistemului public, tot companiile din economia privată au produs, până în prezent, cei mai mulţi şomeri.

La 31 decembrie 2009, numărul salariaţilor din România era, potrivit Institutului Naţional de Statistică, de 4.368.000. Potrivit ultimelor date disponibile, la 31 mai 2010, mai erau angajaţi legal 4.278.000 de compatrioţi. Adică cu 90.000 mai puţini. În acelaşi timp, autorităţile anunţau recent că, de la începutul anului, personalul bugetar a scăzut cu puţin peste 27.000 de persoane.

Presupunând, la limită, că niciunul dintre cei rămaşi fără loc de muncă la nivelul întregii economii în prima parte a anului nu şi-a găsit un alt serviciu, ar rezulta că bugetarii reprezintă 30% din totalul noilor şomeri din 2010. Cum însă o parte dintre proaspeţii şomeri au reuşit probabil să se reangajeze, pare mai rezonabilă supoziţia că persoanele plătite de la buget reprezintă mai degrabă un sfert din totalul celor rămaşi fără slujbă în decursul acestui an.

Dezechilibrul între restructurarea sectorului privat şi restructurarea celui de stat se menţine, aşadar. Şi asta, după ce la capătul anului trecut a rezultat că bugetari au fost numai 18.000 (adică 5%) din cei 370.000 de salariaţi concediaţi în întreaga economie.

Aceste cifre au atras criticile pre­şedintelui Băsescu: "Este puţin. Trebuie accelerat procesul, iar selecţia personalului trebuie făcută pe criterii de calitate, nu pe criterii politice".


La particulari, concedieri "pe bune"


Asta, în timp ce disponibilizările din sectorul privat sunt cât se poate de adevărate. La fel de reale sunt şi concedierile din companiile de stat. Circa 10.000 de ceferişti, de exemplu, îşi vor pierde locul de muncă în acest an, alături de alte câteva mii de angajaţi din companiile aflate în subordinea Ministerului Economiei.

O veste bună pentru guvernanţi este  aceea că o parte din angajaţi pleacă de bună voie: sunt tot mai mulţi bugetari care şi-au dat demisia, nemulţumiţi de scăderea veniturilor.


capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
67

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
854

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
400

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...