LA MULTI ANI si respect pompierilor botosaneni! - FOTO, VIDEO

LA MULTI ANI si respect pompierilor botosaneni! - FOTO, VIDEO

Povestile pompierilor sunt adesea cutremuratoare pentru ca ele vin din valtoarea apei sau fierbinteala focului mistuitor. Povestile pompierilor nu sunt intotdeauna cu final fericit. Apa care ieri salva o casa sau trezea la viata un om, maine va ucide cu cruzime. Acelasi pompier, cu acelasi costum, cu masini de misiune vechi de 30 de ani, acelasi pompier abia iesit din flacari se aseaza in calea apei, punand stavila in calea potopului. Uneori reuseste, alteori este el insusi izbit de forta cumplitelor vitregii. Pompierul este un OM. Nu o masina care poate fi scoasa din uz, trasa pe dreapta pe timp de criza. Pompierul are mama, frate, sora, copii. Are casa, jucarii in curte sau doar o singuratate in care isi culca visele dupa oboseala misiunii.

Luni au avut loc la Botoşani festivităţile prilejuite de aniversarea Zilei Pompierilor din România, care s-au desfăşurat la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani, acţiuni ce vor continua şi marţi, 13 septembrie 2011, la ora 12.00, la Detaşamentul de Pompieri Dorohoi.

Cu această ocazie, luni a fost dezvelit şi sfinţit un monument ridicat în cinstea eroilor pompieri. Totodată, în data de 13 septembrie se va organiza şi Ziua Porţilor Deschise la toate toate subunităţile de intervenţie.

"13 septembrie este ziua în care, cu pioşenie, ne îndreptăm gândul către pompierii care şi-au sacrificat viaţa pentru dăinuirea neamului românesc în libertate şi demnitate, către pompierii care şi-au asumat riscul suprem pentru a salva vieţi, bunuri şi valori din incendii, explozii, inundaţii, cutremure, alunecări de teren, din accidente grave pe căile de transport, ori de câte ori a fost nevoie. La fel, ne îndreptăm recunoştinţa către înaintaşii pompieri care nu au ajuns la statutul de eroi, dar care şi-au dăruit toată priceperea, timpul şi efortul acestei nobile meserii, pentru ca instituţia noastră să fie de-a lungul timpului respectată şi să ajungă la nivelul la care este astăzi", a spus Colonel Radu Anton, inspector-sef in cadrul IJSU Botosani.



Colonelul Radu Anton a apreciat munca pompierului care, în ziua de astazi, "nu stinge doar incendii, pompierul acordă asistenţă medicală de urgenţă, descarcerează, intervine pe apă şi sub apă, execută misiuni de asanare a terenului de muniţii rămase din războaie, acţionează în zonele cu risc nuclear, biologic şi chimic şi, nu în ultimul rând, desfăşoară activităţi de prevenire a situaţiilor de urgenţă, participă la educarea populaţiei în scopul protecţiei şi autoprotecţiei în situaţii de urgenţă".



Pompierii si invitatii au asistat la un ceremonial militar scurt, in cadrul caruia au fost prezentate si mesajele autorităţilor naţionale şi judeţene, angajatii ISU având totodată ocazia de a se închina la Moaştele Sfântului Iosif cel Nou de la Partos, sfantul care îi ocroteste pe pompieri.

Au fost prezenţi la ceremonie prefectul Cristian Roman, reprezentanti ai Consiliului Judetean, sefii structurilor Ministerului de Interne din judet, precum şi reprezentanţi ai Bisericii si ai municipalitatii.

"Ma aflu in mijlocul oamenilor cu care colaborez cel mai bine. Dupa inca un an de infruntat pericole, in care ati trecut prin apa si multe situatii dificile, cineva trebuie sa remarce felul in care v-ati facut datoria. Si astazi vreau sa fiu eu acela. Va multumesc pentru felul in care ati actionat anul trecut, in timpul si dupa producerea dezastrelor de la Dorohoi si comunele din jur. Stiu la ce va expuneti zilnic si stiu ca munca dvs. trebuie apreciata. Nimeni nu poate face mai bine acest lucru decat cei carora le-ati salvat viata si bunurile. Si faceti acest lucru punandu-va in pericol propria dvs. viata", a spus prefectul Cristian Roman.



Prefectul de Botosani a amintit si de sacrificiul lui Marius Loghin, pompierul cazut la datorie anul trecut si a carui mama indurerata a asistat la ceremonia de luni.  



"Astazi sunteti mai putini. Unul dintre salvatori nu mai este printre noi. Sacrificiul sau nu trebuie sa fie in zadar. Din fiecare necaz invatam. Fiecare dintre dvs. trebuie sa va evaluati cat mai bine riscurile si sa faceti in asa fel incat sa va intoarceti sanatosi acasa, la cei dragi. Atat ei cat si comunitatea au mare nevoie de voi. Va multumesc si La multi ani", a incheiat prefectul Cristian Roman. 


 
Momentul dezvelirii monumentului inchinat eroilor pompieri a fost unul extrem de emotionant.



 

Citeste si: Pompierul CONSTANTIN POSTEUCA - Dupa potop, mi-am salvat doar uniforma militara

 

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
78

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
106

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
168

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...