La Botosani exista singurul centru de permanenta mobil din Romania!

Medicii de familie vor fi obligati sa asigure activitatea in centrele de permanenta, la orice ora din zi si din noapte! In Moldova, doar judetele Iasi si Botosani dispun de centre medicale de permanenta, chiar daca cel de la Botosani este mobil, asta dupa ce doua centre fixe, de la Buceeca si Flamanzi, s-au desfiintat.

Medicul Doru Culiceanu spune ca, la nivelul judetului Botosani, adresabilitatea catre aceste centre a fost scazuta, pacientii preferand sa solicite Ambulanta, chiar si in situatii in care problema de sanatate nu era majora.

Ministerul Sanatatii a anuntat zilele trecute ca medicii de familie vor avea obligaţia de a asigura continuitatea asistentei medicale primare in centrele de permanenta, in afara programului de lucru. Proiectul este lansat in dezbatere publica, pe pagina de web www.ms.ro, la sectiunea Transparenta Decizionala, si se refera la modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta.

Prin acest proiect de act normativ, medicii de familie aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate si care isi desfasoara activitatea in localitatile arondate teritorial la centrele de permanenta, sunt obligati sa asigure continuitatea asistentei medicale primare in aceste centre, incepand cu prima zi a saptamanii si pana vineri, intre orele 15.00-08.00. Si in zilele de sambata si duminica si cu ocazia sarbatorilor legale, serviciul de permanenta se va efectua in intervalul orar 08.00-08.00.

Pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanenta, medicii de familie vor fi retribuiti, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist in regim de garda. In cazul medicilor de familie care nu respecta obligaţiile impuse de noile reglementari, casele de asigurari de sanatate cu care sunt in relatie contractuala vor diminua lunar, cu 10%, valoarea minima garantata a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniti intr-o localitate stabilit in conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Fata de anii trecuti, cand prezenta medicilor la centrele de permanenta nu era obligatorie, masura impusa de minister ar putea sa eficientizeze aceste centre la nivel teritorial.

Conform datelor prezentate de Ministerul Sanatatii, la nivel national functioneaza 83 de centre fixe de permanenta, pentru care sunt incheiate contracte cu casele de asigurari de sanatate, si doar un centru mobil de permanenta, in judetul Botosani, in 17 judete si in municipiul Bucuresti neexistand niciun centru de permanenta in contract cu casele de asigurari de sanatate.

"La ora actuala, in judetul Botosani functioneaza un singur centru mobil de permanenta, in comuna Corlateni. La acest centru sunt asociati medicii din patru localitati alaturate si fiecare dintre acestia isi alege o anumita ritmicitate, practic, se stabileste un program dupa care fiecare medic sa asigure, intr-un anumit interval de timp, permanenta. Avantajul centrului mobil de permamenta, fata de cel fix, este ca fiecare medic asigura permanenta pe o anumita zona administrativ-teritoriala, din locatia unde isi desfasoara activitatea. La centrul fix de permanenta trebuie sa existe o locatie, cu dotari, si fiecare cadru medical trebuie sa se deplaseze acolo, pentru a asigura periodic acest serviciu de permanenta", a declarat pentru Stiri Botosani medicul Doru Culiceanu, membru al Colegiului Medicilor Botosani.

Conform celor precizate de medicul Doru Culiceanu, in judetul Botosani au existat la un moment dat si doua centre fixe, la Bucecea si Flamanzi, insa autoritatile publice locale nu au mai putut suporta costurile cu functionarea unor astfel de spatii.

"Totusi, daca se doreste infiintarea unor astfel de centre fixe de permanenta, acest lucru se poate face printr-un parteneriat intre Directia de Sanatate Publica, reprezentantii medicilor si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, intr-un spatiu pus la dispozitie de unitatea administrativ-teritoriala", a completat reprezentantul Colegiului Medicilor.
 
Medicul Doru Culiceanu este insa rezervat cu privire la utilitatea acestor centre, in conditiile in care botosanenii se grabesc sa sune la Ambulanta mai degraba decat sa apeleze la un centru de permanenta, chiar daca problema de sanatate se preta la un consult la medicul din centru.

"Din experienta, am constatat ca majoritatea pacientilor au ignorat aceste centre de permanenta si au preferat sa sune direct la Ambulanta, chiar daca afectiunea de care sufereau permitea tratamentul intr-un astfel de centru", a declarat medicul Doru Culiceanu, membru al Colegiului Medicilor Botosani.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect al Senatului: Medicamentele care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, puse sub control!

Tuesday, 5 November 2024

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, în plen, că acest proiect de act normativ va da Poliţiei şi DIICOT un instrument mai eficient în lupta împotriva drogurilor. „A...

Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu, în control privind gestionarea deșeurilor!

Tuesday, 5 November 2024

În luna octombrie 2024 Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr de 86 acțiuni de inspecţie și control: 44 de inspecţiile fiind neplanificate și 4...

Percheziții în două unități medicale din Moldova, ce au descoperit polițiștii!

Tuesday, 5 November 2024

Poliția a descins la spitalul de Psihiatrie Socola din Iași într-un dosar cu certificate false de handicap. Persoane din mediul medical au favorizat internări fictive, acordarea de concedii d...