Judecătorii CCR, călătorii pe sume uriașe ca să studieze democrația, stilouri de peste 20.000 de euro, bilete la clasa business spre Dominicană!

Judecătorii CCR sfidează în totalitate realitatea din țară și aruncă sume exorbitate pe lucruri de care s-ar putea putea lipsi lejer.

Dezmățul pe bani publici de la Curtea Constituțională pare ceva ireal într-o țară cum este România unde doi din zece copii merg flămânzi la culcare, unde pensionarii fac împrumuturi pentru a-și putea cumpăra medicamentele, inflația este uriașă și din cauza asta prețurile explodează. Judecătorii CCR sfidează în totalitate realitatea din țară și aruncă sume exorbitate pe lucruri de care s-ar putea putea lipsi lejer.

Bilete de avion la clasa business pentru Republica Dominicană, stilouri de peste 20.000 de euro, schimburi de experiență și convenții în Armenia, Gabon, Kârgâstan și Franța. Sunt doar câteva dintre achizițiile directe făcute de Curtea Constituțională a României (CCR), care depășesc pragul de 5.000 de euro, informează Antena3.ro.

 

În Republica Dominicană au ajuns anul acesta şi doi judecători de la CCR. De pe site-ul Curţii Constituţionale reiese că judecătorii Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan au fost prezenţi la un eveniment juridic de excepţie, împreună cu o consilieră, la care au şi luat cuvântul.

Cât au costat biletele de avion

Cele trei bilete de avion pe ruta Bucureşti-Madrid-Santo Domingo şi retur au costat 13.480 de euro, iar pentru acestea nu s-a făcut nicio licitaţie. Două bilete au fost la clasa business, iar unul a fost cumpărat la clasa economic.

Sejurul judecătorilor CCR în Republica Dominicană a fost scurt, de trei zile, pentru că aceasta a fost perioada pentru care tot Curtea Constituţională a achiziţionat şi asigurări medicale pentru cei trei călători, în valoare de 105 euro, potrivit datelor de pe SEAP.

Putem să presupunem că judecătorii au mers la clasa business, iar consiliera, care-i traducea judecătorului Cristian Deliorga, la economic. Totul ca să afle cum arată democraţia şi constituţionalitatea în Republica Dominicană, acolo unde românii merg de obicei în vacanţe exotice.

Alte călătorii tot la clasa business

La business au zburat judecători de la CCR şi în Franţa. Au mai fost şi în alte ţări, precum Armenia, Kârgâstan, Turcia sau Gabon, ca să studieze democraţia. Dar nicăieri, nici pe site-ul CCR şi nici pe cele de achiziţii, nu a fost identificat costurile cazărilor, susține sursa citată.

O altă achiziţie importantă, făcută de aceeaşi Curte Constituţională: 250 stilouri în valoare de peste 21.000 de euro, tot fără licitaţie.

Mai mult, trei judecători de la CCR urmează să primească la plecarea din funcție echivalentul a 6 indemnizații lunare, adică aproximativ 36.000 de euro.

Ce spune Curtea Constituțională despre „primele de pensionare”

Judecatorii au reacționat recent, după ce toată presa a relatat despre indemnizațiile substanțiale pe care urmează să le primească judecătorii respectivi în condițiile în care premierul face reduceri de cheltuieli și taie bani inclusiv de la mame care se află în concediul de maternitate și de la pensionarii cu venituri de la 3000 de lei în sus.

„Pentru corecta informare a opiniei publice față de afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la faptul că judecătorii constituționali aflați la final de mandat în anul 2025 ar fi primit sumele de bani prevăzute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale și în contextul în care Curții Constituționale nu i s-a cerut un punct de vedere cu privire la aceste afirmații, președintele interimar al Curții Constituționale face următoarele precizări:

În virtutea competențelor prevăzute de Legea nr.361/2023 privind personalul Curții Constituționale și în calitate de ordonator principal de credite, Secretarul general al Curții are obligația informării lunare a președintelui și a Plenului Curții Constituționale cu privire la operațiunile efectuate în această calitate, sens în care prezintă Plenului Curții informări, note și/sau referate legate de execuția bugetară, inclusiv cu privire la stadiul aplicării legilor cu referire la orice aspecte care privesc bugetul instanței de contencios constituțional.

În ședința administrativă a Plenului Curții din data de 1 iulie 2025, Secretarul general a înaintat o notă referitoare la situația drepturilor prevăzute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992.

Plenul a decis ca orice măsură luată de Secretarul general în calitate de ordonator principal de credite să se deruleze potrivit legii și cu avizul expres al Ministerului Finanțelor.

Plenul nu a luat nicio decizie și nicio hotărâre cu privire la drepturile prevăzute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992.

Mai mult, niciunul dintre judecătorii al căror mandat se încheie în luna iulie 2025 nu a solicitat și nici nu a primit vreo sumă de bani având ca temei prevederile art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992.”, susține CCR în comunicat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lecții de siguranță, și în vacanță, predate de polițiștii botoșăneni! (Foto)

astăzi, 20:09

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară desfășoară la nivelul județului Campania Națională ”𝐃𝐨𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞 𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐩𝐥𝐢𝐧𝐢𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐯...

Restricții pentru românii care nu își plătesc taxele. Nu vor mai putea vinde mașini sau construi o casă!

astăzi, 19:33

Cei care au taxe sau amenzi neplătite la stat nu vor mai putea să vândă sau să cumpere automobile, să-și recupereze permisul de conducere suspendat, ori să primească autorizații de cons...

Botoșani: Șoferii care au parcat necorespunzător ori nu au plătit parcarea, sancționați de polițiștii locali!

astăzi, 18:58

În data de 09.07.2025, în conformitate cu atribuțiile reglementate de legea Poliției Locale, polițiștii locali au acționat și dispus măsuri pentru nerespectarea prevederilor legale,...