Jandarmii botosaneni nu iau urma culegatorilor de ciuperci!

Jandarmii botosaneni nu iau urma culegatorilor de ciuperci!
Sanctionarea botosanenilor surprinsi la cules de ciuperci nu reprezinta o prioritate pentru Directia Silvica si Jandarmerie! Legea 171/2010, privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, publicata in Monitorul Oficial 513 din 23 iulie 2010, in care este precizat ca este contraventie silvica si se sanctioneaza cu amenda de la 800 lei pana la 1.000 lei recoltarea din fondul forestier national a produselor nelemnoase specifice, fara acordul proprietarului si/sau al ocolului silvic care asigura administrarea padurii, fiind vorba de culesul ciupercilor comestibile, al fructelor de padure, plante medicinale etc., nu pare sa reprezinte o prioritate pentru Directia Silvica si Jandarmerie, pentru acest sector de sanctiuni.

Reprezentantii Directiei Silvice Botosani au spus ca nu au fost aplicate sanctiuni pentru aceste contraventii, desi ele erau precizate si in Legea 31, vechea lege a  contraventiilor silvice, astfel de sanctiuni fiind aplicate de obicei in zonele de munte, acolo unde sunt concesionate terenuri special pentru recoltarea ciupercilor si a fructelor de padure.

"Pe noua Lege 171 nu avem aplicata nicio contravetie, avem in schimb de la inceputul anului si pana in prezent 200 de contraventii la vechea lege, respectiv Legea 31. Practic, noua lege inlocuieste fosta lege a contraventiilor silvice, numai ca a venit cu cateva modificari. Probabil in zonele de munte, unde se concesioneaza terenul pentru recoltarea ciupecilor, a fructelor de padure, acolo se dau sanctiuni pe aceasta tema, in zona asta mai putin, nu sunt probleme. Pentru anumite parti din Legea 171 si organele din cadrul Jandarmeriei sunt agenti constatatori", a precizat Gabriel Cardas, responsabil cu activitatea de paza din cadrul Directiei Silvice Botosani.

Cert este, insa, ca legea nu face nicio referire la situatiile invocate de reprezentantul Directiei Silvice Botosani, actul normativ fiind cu aplicare generala, fara exceptii.

"Suntem surprinsi ca incalcam anumite reguli, dar ele sunt scrise in lege"

Desi, potrivit site-ului contrasens.ro, saptamana trecuta, jandarmii din tara ar fi primit instructiuni referitoare la aplicarea noii legi, la Botosani se pare ca s-a primit doar Legea 171/2010, fara alte precizari, comandantul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Botosani spunand ca nici nu este nevoie de aceste instructiuni, legea fiind valabila pentru toti, jandarmii botosaneni trebuind doar sa  puna in aplicare articolele de lege unde au competente.

"Nu am primit nicio intructiune referitoare la noua lege. Intr-adevar jandarmii au competente la anumite articole din Legea 171. Noi am primit legea si legea este valabila si clara pentru toata lumea, noi, fiind abilitati, trebuie sa o aplicam. Deocamdata nu acesta este scopul nostru, de a sanctiona pe cei care culeg ciuperci, Jandarmeria acum face misiuni de ordine publica. Problema este ca suntem surprinsi ca incalcam anumite reguli, dar ele sunt scrise in lege", a mentionat Lt. col. Constantin Morosanu, inspectorul sef al IJJ Botosani.

Statul vrea tot - Amenda de pana la 1000 de lei daca esti prins la cules ciuperci sau mure in padure

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
245

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
226

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...

Polițiștii de frontieră continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege!

astăzi, 11:35
69

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu a...