Izvestia: Bucureştiul se amestecă fără scrupule. Va fi vărsare de sânge în Moldova

Izvestia: Bucureştiul se amestecă fără scrupule. Va fi vărsare de sânge în Moldova
Cotidianul rus susţine că, în cazul victoriei comuniştilor, opoziţia proromână intenţionează să iniţieze mişcări de stradă cu vărsare de sânge, declanşând represalii la adresa comuniştilor şi adepţilor lor din rândul populaţiei rusofone. În condiţiile unui asemenea scenariu, puterea liberal-democrată ar putea proclama starea excepţională în republică şi ar cere ajutor ţărilor vecine, în vederea restabilirii ordinii constituţionale.

Campania electorală pentru alegerile legislative anticipate din R. Moldova a ajuns vineri la ultima zi, iar actorii politici se străduiesc să-şi lanseze mesajele cât mai convingător cu putinţă, pentru că există un număr foarte mare de indecişi, iar participarea la vot riscă să fie foarte mică.

Comisia Electorală Centrală a invitat şefii misiunilor de observatori la un briefing, pentru a face un bilanţ al campaniei, potrivit Publika TV. Sâmbătă este interzisă propaganda electorală, iar duminică alegătorii sunt aşteptaţi la urne.

Timp de 60 de zile partidele şi candidaţii independenţi înscrişi în cursa electorală au încercat să convingă alegătorii că sunt cei mai buni prin afişe, sloganuri, clipuri electorale, mesaje, promisiuni. Analistul politic Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativa ADEPT, a declarat pentru StireaZilei.md că actuala campanie electorală a fost una obişnuită pentru majoritatea partidelor, dar una cu valoare de revanşă pentru Partidul Comuniştilor. "Nu am văzut nimic deosebit, doar PCRM a mai recurs la unele tehnici speciale. Să vedem la ce va duce această revanşă a lor", a spus Igor Boţan.

Pe de altă parte, un alt analist politic citat de ŞtireaZilei.md, Bogdan Tardea, este de părere că actuala campanie electorală a fost una dintre cele mai murdare. "Au fost bătuţi candidaţi, au fost difuzate multe materiale compromiţătoare, Alianţa de la guvernare a făcut abuz de resursele administrative", a declarat Tardea. El a vorbit şi despre implicarea factorului extern. Mai exact, s-a referit la România şi la declaraţiile şefului statului român, Traian Băsescu, de susţinere deschisă a Alianţei pentru Integrare Europeană.

Ştirea Zilei menţionează, în contrapondere, drapelul Rusiei care se vede, pe panouri, în spatele fostului comunist Vladimir Ţurcan sau Kremlinul din spatele fostului şef al serviciilor de informaţii, Valeriu Pasat. La fel, scrie Ştirea Zilei, reportajele tendenţioase difuzate de presă rusă în ultima săptămâna tot sperie moldovenii cu românismul şi favorizează comuniştii.

Astfel, cotidianul Izvestia scria joi că Bucureştiul se amestecă fără nici un fel de scrupule în procesul electoral din Republica Moldova, fiindu-i teamă de înfrângerea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi de revenirea comuniştilor la putere. Cotidianul rus susţine că, în cazul victoriei comuniştilor, opoziţia proromână intenţionează să iniţieze mişcări de stradă cu vărsare de sânge, declanşând represalii la adresa comuniştilor şi adepţilor lor din rândul populaţiei rusofone. În condiţiile unui asemenea scenariu, puterea liberal-democrată ar putea proclama starea excepţională în republică şi ar ceare ajutor ţărilor vecine, în vederea restabilirii ordinii constituţionale. Baza juridică pentru aceasta a fost deja creată, sublinia Izvestia, menţionând un acord semnat cu Jandarmeria română.

CITESTE MAI MULT AICI

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
19

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
35

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
45

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...