ISU Botoşani: Părinţi! Învăţaţi copiii să nu se joace cu focul!

Focul fascinează copiii. De cele mai multe ori, jocul copiilor cu mijloacele de aprindere (chibrituri, brichete) s-a transformat în incendii de proporţii care au mistuit agoniseala de-o viaţă a părinţilor. Nu de puţine ori, autorii acestor evenimente şi-au pierdut viaţa în infernul provocat chiar de ei.
         
Din cele aproape 2.000 de incendii produse pe raza judeţului Botoşani în ultimii cinci ani, 156 au fost provocate de copii lăsaţi nesupravegheaţi. Majoritatea evenimentelor cu foc s-au produs în gospodăriile din mediul rural, în principal la depozitele de furaje, focul propagându-se la clădiri (locuinţe, anexe). Mijloacele de aprindere folosite au fost bricheta şi chibriturile.
         
În mediul urban copiii s-au jucat şi aprins deşeuri de hârtie, lemne, cartoane sau textile de lângă blocurile de locuinţe, depozitele en-gross, centrele de colectare deşeuri, unităţile şcolare, etc., punând în pericol viaţa şi bunurile. Casele şi construcţiile nelocuite sau dezafectate, construcţiile nefinalizate, autoturismele vechi şi nefolosite parcate pe străzi lăturalnice, constituie tot atâtea locuri de joacă pentru copii unde au fost generate incendii.
         
Potrivit datelor statistice, numărul incendiilor provocate de copii pe teritoriul judeţului Botoşani este în scădere de la 39 de incendii înregistrate în anul 2010, la 25 înregistrate anul trecut.
          
Scăderea numărului de incendii provocate de copii se datorează activităţilor susţinutepentru educarea acestora în spiritul cunoaşterii şi mai ales al respectării cu stricteţe a unor reguli referitoare la prevenirea incendiilor desfăşurate de către Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani şi a personalului didactic în cadrul parteneriatelor de colaborare în domeniul educaţiei privind situaţiile de urgenţă. 
         
Copiii trebuie să cunoască rolul focului în viaţa omului şi să înţeleagă efectele utilizării incorecte al acestuia,  motiv pentru care adulţii în grija cărora se alfă aceştia fie că este vorba de părinţi, bunici, bone sau educatori sunt obligaţi, chiar şi de legislaţia în domeniu, să ia toate măsurile pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii.

I.S.U.Botoşani le recomandă botoşănenilor să-şi supravegheze copiii în permanenţă şi să nu lase la îndemâna lor mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete).

Luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

I.S.U. Botoşani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime a reacționat după FC Botoșani - Rapid: ”Băiatul meu de suflet!”

Sunday, 6 October 2024

Valeriu Iftime a vorbit imediat după meciul cu Rapid și a ținut să puncteze faptul că portughezul Aldair l-a dat pe spate în urma evoluției sale împotriva giuleștenilor. De aseme...

FC Botoșani – Rapid 2-0, VICTORIE mare pe Municipal!

Sunday, 6 October 2024

Aproape 5000 de suporteri au fost prezenți la meci, suporterii înfruntând ploaia și aplaudând succesul fotbaliștilor botoșăneni, antrenați de Liviu Ciobotariu. Rapid a benefici...

Vești bune pentru șoferi: Modul de aplicare a amenzii pentru lipsa rovinietei va fi schimbat

Sunday, 6 October 2024

Documentul prevede o perioadă de 24 de ore pentru plata taxei pentru drumurile naționale. Proiectul de lege a primit deja aviz favorabil de la Comisia de Transport și Infrastructură și va ajun...