ISU Botoșani: Coșurile de fum defecte și necurățate au dus la producerea a peste 80 de incendii anul acesta

ISU Botoșani: Coșurile de fum defecte și necurățate au dus la producerea a peste 80 de incendii anul acesta

De la începutul anului 2021 și până în momentul actual, peste 80 de incendii s-au produs din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișurilor, afirmă Dorina Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.

Potrivit sursei citate, aceste evenimente au lăsat, în unele cazuri, pagube însemnate și ar fi putut fi evitate doar dacă cetățenii ar fi ținut cont de sfaturile pompierilor.

„Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea odată cu exploatarea coșurilor de fum, trebuie respectate câteva reguli de prevenire a incendiilor. De pildă, verificarea coșurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului, trebuie efectuată curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare și tencuirea și văruirea părții din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor, deoarece căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coș de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcție sau structuri din lemn, cum ar fi grinzi, bârne, suport acoperiș”, transmit reprezentanții ISU.

În plus, zidăria coșului trebuie îngroșată la trecerea prin planșee, lăsându-se spațiu între această zidărie și elementele combustibile ale planșeului, păstrarea distanței dintre fața exterioară a coșurilor și elementele combustibile ale acoperișului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicațiilor cu fum, salvatorii botoșăneni recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Săveni a fost capitala multiculturalității de Ziua Națională

Joi, 2 Decembrie 2021
492

Orașul Săveni a fost capitala multiculturalității, miercuri, de Ziua Națională a României, găzduind un conglomerat de evenimente artistice, o lansare de carte și activități festive div...

Dramatic: Un botoșănean luptă să trăiască, după ce a fost înjunghiat de un coleg de muncă

Joi, 2 Decembrie 2021
1039

Un bărbat de 46 de ani, din Botoşani, se zbate între viaţă şi moarte, după ce a fost înjunghiat în gât de un coleg de muncă. Conflictul a avut loc în curtea unei s...

APIA așteaptă cererile de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2022

Joi, 2 Decembrie 2021
122

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Centrul Judetean Botosani informează că în perioada 01 - 15 decembrie 2021 se depun la centrele judeţene ale Agenţiei de P...