ISU Botoșani: Coșurile de fum defecte și necurățate au dus la producerea a peste 80 de incendii anul acesta

ISU Botoșani: Coșurile de fum defecte și necurățate au dus la producerea a peste 80 de incendii anul acesta

De la începutul anului 2021 și până în momentul actual, peste 80 de incendii s-au produs din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișurilor, afirmă Dorina Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.

Potrivit sursei citate, aceste evenimente au lăsat, în unele cazuri, pagube însemnate și ar fi putut fi evitate doar dacă cetățenii ar fi ținut cont de sfaturile pompierilor.

„Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea odată cu exploatarea coșurilor de fum, trebuie respectate câteva reguli de prevenire a incendiilor. De pildă, verificarea coșurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului, trebuie efectuată curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare și tencuirea și văruirea părții din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor, deoarece căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coș de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcție sau structuri din lemn, cum ar fi grinzi, bârne, suport acoperiș”, transmit reprezentanții ISU.

În plus, zidăria coșului trebuie îngroșată la trecerea prin planșee, lăsându-se spațiu între această zidărie și elementele combustibile ale planșeului, păstrarea distanței dintre fața exterioară a coșurilor și elementele combustibile ale acoperișului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicațiilor cu fum, salvatorii botoșăneni recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
788

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
186

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
472

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...