ISTORICUL ZILEI - 65 de ani de la moartea biologului botosanean Grigore Antipa

ISTORICUL ZILEI - 65 de ani de la moartea biologului botosanean Grigore Antipa

GRIGORE ANTIPA

9 MARTIE - 65 de ani de la moartea lui Grigore Antipa, 3 ani de la tragicul accident in urma caruia a decedat Laura Stoica, alaturi de logodnicul ei. Tot astazi se implinesc 102 ani de la nasterea scriitorului MIrcea Eliade.

Grigore Antipa s-a nascut la 27 noiembrie 1867, la Botosani. A urmat liceul la Iasi unde i-a avut drept colegi pe Racovita si Voinov si a invatat cu profesori de renume, precum Cobalcescu, A.D. Xenopol sau Petru Poni. A facut studiile universitare la Jena, cu celebrul naturalist Ernst Haeckel. Dupa sase ani de studii la Jena, Antipa isi sustine teza de doctorat si primeste mentiunea "Summa cum laudae". Lucrarea sa de doctorat aduce o importanta contributie din punct de vedere histologic, anatomic si sistematic, la cunoasterea unui gen de meduze fixate (Lucernaria), cuprinzand si descoperirea unei noi specii, Lucernaria Walteri (in 1891).

In etapa urmatoare si-a continuat cercetarile in Franta si Italia si printre altele, a realizat un studiu despre evolutia glandei timus la pesti. In Italia, in 1893, Grigore Antipa a descoperit o noua specie de meduza fixa, denumita Lipkea Sturdzi sau Capria sturdzi.

S-a dedicat studiului Marii Negre si al Dunarii si in acest sens a participat in 1893 la o expeditie de 9 luni in jurul Marii Negre. A obtinut rezultate semificative in domeniul hidrobiologiei, fiind considerat un precursor in acest domeniu. De asemenea, a pus bazele scolii romanesti de ihtiologie, hidrobiologie si ecologie. Datorita numeroaselor sale cercetari, el a descoperit o serie de specii noi, printre care si pesti din fauna Marii Negre. A publicat o lucrare despre clupide, sprot si sturionii din Marea Neagra.

A contribuit la infiintarea unei statiuni de hidrobiologie la Tulcea si a unui institut de biooceanografie la Constanta. A fost considerat un mare specialist in zoologie, ihtiologie, ecologie si oceanografie. Grigore Antipa este considerat unul dintre primii ecologi ai Europei, numarandu-se printre putinii care au sesizat importanta mediului in viata oricarei fiinte. Mai mult decat atat, Antipa a pus bazele unei stiinte interdisciplinare: bioeconomia. Acesta este primul pas in miscarea ce a revolutionat politica resurselor naturale, atat la nivel european cat si planetar.

A elaborat o lege a pescuitului in Romania, care va fi preluata cu succes si in alte tari. A fost director al Muzeului de istorie naturala din Bucuresti (1892-1944) care ii poarta numele, unul din creatorii muzeologiei moderne, initiatorul dioramelor - spatii de expunere care refac cadrul natural de viata al specimenului (in 1907) si membru al Academiei Romane (din 1910), si al mai multor academii din strainatate.

 

ISTORICUL ZILEI
 

1454 - S-a nascut exploratorul Amerigo Vespucci (d. 22 februarie 1512, Spania)

1842 - A avut loc, la Milano, premiera absoluta a operei “Nabucco de Giuseppe Verdi.

1859 - S-a nascut Alexandru Averescu, maresal al Romaniei si om politic, comandantul Armatei a II-a in primul razboi mondial si erou al luptelor de la Marasti, din iulie 1917 (m. 1938).

 1907 - S-a nascut Mircea Eliade, scriitor si istoric al religiilor. (m. 22 aprilie 1986, la Chicago)

1934 - S-a nascut Yuri Alekseyevich Gagarin, primul om care a iesit in spatiul extraterestru (d. 27 martie 1968)

1943 - S-a nascut Bobby Fischer, campion mondial de sah (d. 17 ianuarie 2008)

1944 - A incetat din viata Grigore Antipa, biolog roman, intemeietorul Muzeului de Istorie Naturala din Bucuresti, vicepresedinte al Academiei Romane (n. 24 noiembrie 1867).

1959 - A fost creata celebra papusa Barbie, la Hawrhorne, langa Hollywood.

1991 - Noul Tratat al Uniunii Europene a lansat ideea monedei unice – EURO. Moneda Europeana a intrat in folosinta in prima zi a anului 2002.

1993 - Consiliul Ministerial al Comunitatii Economice Europene a aprobat Acordul Interimar Romania - CEE.

2006 - A incetat din viata solista pop-rock Laura Stoica

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
1

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de joi, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Lucrarea este realizată în cadrul proiectului &...

Botoșănean căutat prin toată lumea pentru tentativă de omor, adus în cătușe din Suedia!

astăzi, 07:12
50

Poliţia Română anunţă că patru persoane urmărite la nivel internaţional au fost aduse în ţară în cursul zilei de marţi, din Italia, Suedia, Germania şi Scoţia. Doi dintre...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu și pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

astăzi, 07:00
11

Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu era iudeu din Ierusalim şi a fost unul din cei 70 de ucenici ai Domnului şi nepotul Apostolului Barnaba.La început, a fost ucenic al Sfânt...