Blackjack este unul dintre cele mai populare jocuri la orice casino online. Cunoscut și sub numele de „21”, acest joc are reguli pe înțelesul tuturor: dealerul „servește” câte o carte, iar jucătorul trebuie să se oprească înainte ca suma cărților primite să depășească 21.
Blackjack are o istorie și o evoluție foarte interesante, reprezentând un capitol aparte în fascinanta carte a jocurilor de noroc. Poate ești curios să știi de unde a început totul...
1600: creatorul lui „Don Quijote” scrie despre „ventiuna”
În anul în care Mihai Viteazu înfăptuia prima unire a Principatelor Române, spaniolii aveau alte îndeletniciri. Miguel de Cervantes, creatorul lui „Don Quijote”, scria “Rinconete y Cortadillo”, o carte despre un joc numit “ventiuna” (21), jucat fără zecari și asul poate avea valori diferite 1 sau 11,
1700: „Vingt-et-Un” devine popular în cazinourile din Franța
La o distanță de 100 de ani, în scriptele din Franța se amintește de “Vingt-et-Un” (21), un joc derivat din jocurile “Chemin de Fer” și “French Ferme”, care a fost „adoptat” rapid de cazinourile autohtone. Numărul clienților s-a înmulțit, iar organizatorii de jocuri de noroc au prosperat.
1800: „21” a trecut oceanul
S-a scris, pentru prima oară, despre „21” jucat pe tărâm american. Se juca doar ocazional, pe la diverse evenimente mondene, dar nimeni nu îi prevedea un viitor strălucit. Americanilor li se părea un joc destul de plictisitor.
1931: Nevada a legalizat jocurile de noroc
Feedback-ul a fost cu totul altul atunci când Nevada a legalizat jocurile de noroc, iar „21” a intrat în cazinourile din Las Vegas. Regulile și payout-ul jocului au fost modificate, pentru a atrage mai mulți pariori. Cazinourile ofereau un payout de 10:1 jucătorilor care reușeau un 21 natural, un as de pică + un jack de pică/carou. De aici s-a preluat și numele Blackjack. Jocul a atras milioane de clienți.
1957: Se publică „Playing Blackjack to win”
Ca orice joc de noroc, „Blackjack”-ul a devenit obiect de studiu pentru cei care încercau să găsească diverse modele matematice și strategii pentru a întoarce șansele în favoarea lor. Jucătorii împătimiți au testat aceste strategii, iar unii chiar le-au împărtășit și cu ceilalți în cărți care au avut sau nu succes. Din a doua categorie a făcut parte „Playing Blackjack to win”, prima lucrare despre cum să câștigi numărând cărțile la „21”, scrisă de patru jucători: Baldwin, Cantey, Maisel, McDermott.
1962: „Beat the dealer”, un best seller
Edward O. Thorp a continuat munca celor patru autori amintiți mai sus și a dezvoltat teoria potrivit căreia orice mână împărțită are un efect puternic asupra celei care urmează, dacă sunt mai puține cărți de valoarea 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, în pachet, jucătorul are șanse mari de câștig, în schimb, dacă se împuținează cărțile de valoare 9, 10, crește avantajul casei. Matematician de profesie, Thorp alcătuit și un tabel strategic, în care a recomandat acțiunile cu cele mai mari șanse de succes în funcție de cărțile primite. Toate aceste noțiuni au fost incluse în cartea “Beat The Dealer”, vândută în milioane de exemplare.
1966: „Beat de Dealer” ... again
Thorp a publicat cea de a două ediție a cărții „Beat the Dealer”, completată cu sistemul de numărat Hi-Lo, al lui Harvey Dubner. Cazinourile au început să implementeze măsuri împotriva jucătorilor care numărau cărțile, schimbând regulile jocului. Din acel moment, blackjack se juca cu două sau mai multe pachete de cărți, pentru ca jucătorii să nu mai poată număra cărțile.
1980: Cazinourile schimbă tactica vizavi de trișori
Pedepsirea fizică a trișorilor a devenit o practică tot mai rară în cazinourile din Las Vegas. Pentru a mai atenua din imaginea negativă, patronii au decis că era timpul să acționeze cu mai mult tact și le sugerau acestora să se retragă de la masă și să nu se mai întoarcă cu o gratuitate (o băutură, o cină sau o cameră la hotel etc).
2006: Blackjack-ul live a trecut în online
Operatorii de jocuri de noroc online au introdus în ofertă și jocul de Blackjack live, dar transmisia de la mesele din cazinourile terestre avea o calitate foarte proastă. În prezent, la 13 ani distanță de acel moment, experiența trăită dacă joci într-o cameră de Blackjack online este foarte apropiată de cea dintr-un cazino „real”, grație interacțiunii cu dealerul și cu ceilalți jucători, o interacțiune facilitată de inovațiile tehnologice.
Dincolo de calcule și de strategii, „Blackjack”-ul rămâne un joc unde norocul se contopește cu inspirația. Mai vrei o carte?