ISJ cere ajutorul primarilor pentru inchiderea scolilor mici!

ISJ cere ajutorul primarilor pentru inchiderea scolilor mici!

Ada Macovei

Conducerea Inpectoratului Scolar Judetean a cerut sprijinul autoritatilor locale, pentru inchiderea temporara a unitatilor de invatamant care au un numar redus de elevi.

Potrivit inspectorului scolar general, Ada Macovei, la ora actuala, in judetul Botosani, functioneaza peste 50 de astfel de unitati scolare, cu patru clase simultan, care nu au mai mult de 20 de elevi si pana la doua cadre didactice. Cei care trebuie sa decida soarta acestor scoli sunt primarii din localitatile unde institutiile functioneaza, iar fara avizul acestora Inspectoratul Scolar Judetean nu poate lua nicio decizie.

“Peste 50 de unitati de invatamant cu clase simultane I-IV, sub efectiv, inca mai functioneaza la aceasta data in cadrul invatamantului botosanean. Doar pentru sase dintre acestea exista aviz de la Consiliile Locale, pentru inchidere temporara. Vor mai urma runde de discutii cu reprezentantii autoritatilor locale, respectiv cu primarii, pentru ca Inspectoratul Scolar Judetean nu poate decide de unul singur inchiderea temporara sau deschiderea altor unitati, acolo unde numarul de copii a crescut in ultimii doi ani", a declarat Ada Macovei, inspector scolar general.

Sefa Inspectoratului Scolar Judetean spune ca primarii care nu vor da aceste avize, vor suporta consecintele, in sensul ca vor trebuie sa asigure fonduri din bugetele locale pentru cheltuielile cu functionarea institutiilor de invatamant.

“ In cazul in care primarii nu dau aviz pentru inchiderea unitatilor de invatamant, inseamna ca isi asuma functionarea in conditii normale a acestora pe parcursul urmatorului an scolar si nu au de ce sa se planga dupa aceea ca nu le ajung banii pentru intretinere sau pentru plata tuturor cheltuielilor implicate", a mentionat inspectorul scolar general.

Aceasta sustine ca la o scoala mica, cheltuielile lunare, numai cu caldura, ajung si pana la 3.000 de lei. O astfel de cheltuiala ar putea fi evitata, daca elevii care invata in scolile mici ar fi transferati la o alta unitate scolara, avand asigurat si transportul, pentru care chetuielile sunt mult mai reduse.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Definitivat 2025: La Botoșani sunt înscriși 160 de candidați, la 27 de discipline!

astăzi, 11:32

La nivelul județului Botoșani, proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2025, se va desfășura marți, 8 iulie 2025, în&n...

Șase comunități din Botoșani își caută un nou paroh, vezi care sunt!

astăzi, 11:00

Preoţii din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor au la dispoziţie 8 parohii în care pot solicita transferul. Din totalul de parohii vacante, 2 sunt situate în judeţul Iaşi, celelalte fiind s...

Spirit de echipă, determinare și multă muncă: Sportivii botoșăneni continuă să ne facă mândri! (Foto)

astăzi, 10:34

Turneul Internațional de Badminton "Vara Chișinău 2025", a avut loc în perioada 03–06 iulie 2025, în orașul Chișinău, Republica Moldova. LOCUL 1 la Turneul de Vara...