ISJ cere ajutorul primarilor pentru inchiderea scolilor mici!

ISJ cere ajutorul primarilor pentru inchiderea scolilor mici!

Ada Macovei

Conducerea Inpectoratului Scolar Judetean a cerut sprijinul autoritatilor locale, pentru inchiderea temporara a unitatilor de invatamant care au un numar redus de elevi.

Potrivit inspectorului scolar general, Ada Macovei, la ora actuala, in judetul Botosani, functioneaza peste 50 de astfel de unitati scolare, cu patru clase simultan, care nu au mai mult de 20 de elevi si pana la doua cadre didactice. Cei care trebuie sa decida soarta acestor scoli sunt primarii din localitatile unde institutiile functioneaza, iar fara avizul acestora Inspectoratul Scolar Judetean nu poate lua nicio decizie.

“Peste 50 de unitati de invatamant cu clase simultane I-IV, sub efectiv, inca mai functioneaza la aceasta data in cadrul invatamantului botosanean. Doar pentru sase dintre acestea exista aviz de la Consiliile Locale, pentru inchidere temporara. Vor mai urma runde de discutii cu reprezentantii autoritatilor locale, respectiv cu primarii, pentru ca Inspectoratul Scolar Judetean nu poate decide de unul singur inchiderea temporara sau deschiderea altor unitati, acolo unde numarul de copii a crescut in ultimii doi ani", a declarat Ada Macovei, inspector scolar general.

Sefa Inspectoratului Scolar Judetean spune ca primarii care nu vor da aceste avize, vor suporta consecintele, in sensul ca vor trebuie sa asigure fonduri din bugetele locale pentru cheltuielile cu functionarea institutiilor de invatamant.

“ In cazul in care primarii nu dau aviz pentru inchiderea unitatilor de invatamant, inseamna ca isi asuma functionarea in conditii normale a acestora pe parcursul urmatorului an scolar si nu au de ce sa se planga dupa aceea ca nu le ajung banii pentru intretinere sau pentru plata tuturor cheltuielilor implicate", a mentionat inspectorul scolar general.

Aceasta sustine ca la o scoala mica, cheltuielile lunare, numai cu caldura, ajung si pana la 3.000 de lei. O astfel de cheltuiala ar putea fi evitata, daca elevii care invata in scolile mici ar fi transferati la o alta unitate scolara, avand asigurat si transportul, pentru care chetuielile sunt mult mai reduse.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bunul găsit intact de pompierii botoșăneni după un incendiu devastator: „Nu există cuvinte pentru a descrie emoția simțită” (Foto)

astăzi, 20:39

Într-o încăpere complet distrusă de flăcări, printre rămășițele arse, o icoană a rămas neatinsă. În ciuda intensității focului care a mistuit totul în jur, aceasta...

Cel mai rece episod al toamnei în acest weekend. Temperaturile au coborât în multe zone din ţară sub zero grade!

astăzi, 19:04

Frigul ne-a cam luat prin surprindere. Pentru a doua noapte la rând, temperaturile au coborât în multe zone din ţară sub 0 grade Celsius. Am fost luaţi prin surprindere pentru ...

Universitatea Craiova - FC Botoșani, mâine de la ora 16:00

astăzi, 18:36

Universitatea Craiova joacă pe teren propriu cu FC Botoșani începând cu ora 16:00, în etapa cu numărul 13 din Superliga României. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu CSU ...