Isarescu, despre limitarea platilor in numerar: Drumul spre iad este pavat cu intentii bune

Limitarea platilor in numerar, mai ales la tranzactii cu terenuri, aminteste de dictonul "drumul spre iad e pavat cu bune intentii", spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care apreciaza ca initiatorii nu cunosc birocratia mare a unei astfel de tranzactii si se mira ca multe terenuri sunt nelucrate

"Drumul spre iad este pavat cu intentii bune. Nu cunosc tari in lume unde sa nu se mai faca plati cash, desi problema economiei gri si a spalarii banilor apare in multe state (...) Am vazut ca se penalizeaza cumpararea de teren cu numerar. Sa-mi spuna cum reusim sa aducem un biet batran cu 2.000 de metri patrati sa-l aducem la banca, sa-i facem cont, sa parcurga toate procedurile de cunoastere a clientului", a spus Isarescu, potrivit zf.ro.

El a aratat ca, oricum, procedura de vanzare a terenului presupune o birocratie ridicata, cu drumuri la primarie, la notar si este in sine un efort, mai ales pentru detinatorii de pamant in varsta.

"Nici nu stiti cate formalitati sunt pentru cumpararea unui teren, sau cei care au elaborat legea nu stiu. Si apoi ne minunam ca avem zone in paragina", a completat Isarescu.

IUn ceea ce priveste comisioanele interbancare, guvernatorul BNR crede ca acestea au fost exagerate, dar pe termen mediu - lung se vor alinia practicilor europene.

"Cateodata trebuie sa fortezi. Nu stiu daca, in momentul actual, a forta prea mult nu va avea afecete inverse. Colegii de la BNR au trimis observatii la Ministerul Finantelor", a mai spus Isarescu.

Platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Premierul Marcel Ciolacu filmat la fast-food, a comandat un cheesburger pentru care s-a folosit carne din Botoșani!

astăzi, 10:05

Marcel Ciolacu s-a lăsat filmat în timp ce a vizitat un fast-food în urma unui invitații lansate pe site-urile de socializare. „Am răspuns afirmativ la invitația lui Lucian Fl...

Maia Morgenstern, pe străzile din Botoșani: „Grozav de frumos. Să veniți la Botoșani” (Video)

astăzi, 09:29

În acest final de săptămână Maia Morgenstern a fost prezentă, din nou, la Botoșani. Actrița s-a plimbat pe străzile municipiului Botoșani, inclusiv prin Parcul „Mihai Eminesc...

Şefa ANS, Elisabeta Lipă, chemată la Guvern după ce contabilul ar fi luat primă mai mare decât David Popovici!

astăzi, 09:10

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu Elisabeta Lipă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, pentru a vedea exact „adevărul" privind modul de aplicare a nor...