Cunoscutul profesor botoșănean Leon Dănăilă, unul dintre geniile secolului XX și unul dintre cei mai mari neurochirurgi din lume, se numără printre cei care au de suferit în urma schimbărilor din sistemul se sănătate.
Ca o ironie a sorții, geniul care a salvat mii de suflete, Leon Dănăilă, trebuia să facă o operație la Spitalul Foișor din Capitală, însă spitalul... a fost transformat în spital COVID.
Sute de persoane nu au mai fost operate și zeci de persoane sunt în acest moment pe listele de așteptare pentru transplant, a dezvăluit Antena3, printre aceștia fiind profesorul Leon Dănăilă.
Situaţia profesorului Leon Dănăilă nu este una bună. Medicul se confruntă momentan cu nişte dureri foarte mari, dureri cauzate de o coxartroză pe care el a lăsat-o, a dus-o pe picioare cum s-ar spune, atâta timp cât a putut.
“Era programat la o operaţie la Spitalul Foişor. Era vorba de o protezare, de o operaţie prin care i se monta o proteză de şold. A venit peste Foişor acea evacuare pe care am văzut-o cu toţii şi nu mai are rost să mai amintim despre ea. Iată, că printre sutele de pacienţi se află şi Leon Dănăilă care la rândul lui a salvat sute, poate chiar mii de vieţi. Leon Dănăilă şi-a amânat operaţia acum. Informaţia vine de la apropriaţii medicului care îmi spuneau zilele trecute, că deja durerile sunt din ce în ce mai mari, insuportabile", relatează sursa citată.
Lui Leon Dănăilă i se mai spune şi "sculptorul de creiere". El însuşi este un creier cu care România ar trebui să se mândrească. E cel mai mare neurochirurg de la noi, dar şi o somitate internaţională. Academii din întreaga lume îl au, sau îl vor ca membru şi colegi de breaslă, de peste tot îi caută sfatul. Are peste 40 de cărţi scrise, 18 brevete de inventator şi 35.000 de operaţii pe creier la activ. Un record care îl face unic în lume. El a reuşit performanţa de a reduce mortalitatea din România de la 49%, la 4%, în cazul anevrismelor intracerebrale.Tot el a fost cel care a introdus în spitalele din Romania microscopul operator în 1979 şi laserul, în 1984.
Pentru posteritate, Leon Dănăilă va rămâne unul dintre cele 500 de mari genii ale secolului XXI, iar pentru pacienţii săi, "Dumnezeu".