Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in Parlament pentru reexaminare Legea pentru modificarea Legii educatiei nationale. Prin aceasta se modificau dispozitiile ce reglementeaza infiintarea, reorganizarea si desfiintarea unor formatiuni de studiu, precum si modalitatile de realizare si prezentare a rapoartelor privind starea invatamantului preuniversitar si universitar.
Iohannis spune ca "aceasta lege prezinta neclaritati, fiind incompleta in reglementare, ceea ce impune reexaminarea de catre Parlament a continutului normativ al acesteia".
O prima obiectie e fata de articolul unde se stabileste ca "in localitatile in care exista cerere pentru forma de invatamant in limba materna a unei minoritati nationale sau lingvistice, efectivele formatiunilor de studiu se organizeaza si infiinteaza".
Seful statului spune ca, in primul rand, ar trebui definita sintagma "minoritati lingvistice", nefiind clar la ce se refera si cu ce difera fata de sintagma "minoritati nationale".
Seful statului da si alte exemple unde legea este neclara si incompleta sau chiar are articole care sunt in contradictie cu legi aflate in vigoare.
"In lipsa unor clarificari ale conceptelor folosite si ale metodologiilor de infiintare, reorganizare si desfiintare ale programelor vizate, consideram ca aceasta noua reglementare este de natura sa creeze confuzii pentru cei responsabili de aplicarea cadrului normativ, ceea ce poate genera consecinte negative asupra calitatii invatamantului, in detrimentul beneficiarilor sistemului educational si al societatii.
Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011", se arata in solicitarea presedintelui catre liderii celor doua camere ale Parlamentului. Ziare.com