Iohannis nu vrea rudele alesilor in Parlament: Nimeni nu poate sa favorizeze membri ai propriei sale familii

Iohannis nu vrea rudele alesilor in Parlament: Nimeni nu poate sa favorizeze membri ai propriei sale familii
Presedintele Klaus Iohannis a transmis, marti, ca se opune modificarilor din Codul Penal care le-ar permite parlamentarilor sa isi angajeze rudele in cabinetele din Senat sau Camera Deputatilor, fara sa fie acuzati de conflict de interese.

"Urmaresc cu atentie si preocupare procesul legislativ din Parlamentul Romaniei privind intentia de a modifica prevederi ale Codului Penal in materia conflictului de interese.

Nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmareste dezincriminarea conflictului de interese, astfel incat sa existe libertatea angajarii unor membri ai familiei in cadrul cabinetelor parlamentare", se arata in mesajul sefului de stat facut public de catre Administratia Prezidentiala, conform ziare.com.

Klaus Iohannis a avertizat ca va retrimite legea la Parlament sau va sesiza Curtea Constitutionala, in cazul in care aceste modificari sunt adoptate.

"Nimeni nu poate sa favorizeze membri ai propriei sale familii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Atrag atentia ca, in eventualitatea adoptarii de catre Parlament a acestor modificari, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constitutionala, in virtutea exercitarii atributiilor mele constitutionale", a conchis presedintele.

Proiectul de modificare a legii conflictului de interese din Codul Penal este discutat, marti in Comisia Juridica din Camera Deputatilor.

Potrivit noilor prevederi functionarilor publici li s-ar permite sa isi angajeze rudele pana la gradul II inclusiv, fara ca acest lucru sa fie considerat conflict de interese.

Initiativa legislativa, care a fost adoptata tacit de catre Senat pe 25 martie, se afla in procedura de urgenta. Ministerul Justitiei si Comisia Juridica a Senatului au dat aviz negativ pentru acest proiect.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime răspunde la acuzațiile de blat: „Ori suntem o națiune de proști, ori suntem duși de tot de acasă!”

astăzi, 14:37
28

Finanțatorul echipei FC Botoșani a răspuns acuzațiilor lansate de Nicu Grameni, crainicul meciurilor de acasă ale lui Dinamo. Grameni a sugerat că există îndoieli cu privire la corectitud...

Bani de la stat pentru românii care sunt nevoiți să meargă la tratament. CNAS subvenționează aceste servicii

astăzi, 14:10
42

Tratamentul balnear, recunoscut pentru beneficiile sale în reumatologie cronică, ortopedie, neurologie și boli vasculare, se află pe lista serviciilor decontate de Casa Națională de Asigur...

Klaus Iohannis se pensionează din postul de profesor pe care l-a avut rezervat timp de peste 20 de ani!

astăzi, 13:14
54

Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu a devenit vacantă și poate fi ocupată de un titular, scrie Ora ...