INTERVIU - Gabriel Oprisanu: "Nu pornesc de la idei preconcepute, indiferent de barfele care apar peste tot!"

INTERVIU - Gabriel Oprisanu: "Nu pornesc de la idei preconcepute, indiferent de barfele care apar peste tot!"

 GABRIEL OPRISANU  

A fost penelist de prima linie, acum este membru PSD si a reusit sa acceada in functia de director al Spitalului de Psihiatrie, considerand ca meritul este al lui Mihai Tabuleac (PDL), care a organizat un concurs corect! Cu toate acestea, sustine ca nu ar trece de partea Puterii, pentru a-si pastra functia castigata.

Gabriel Oprisanu, fost director al DSP Botosani, are planuri mari cu institutia pe care o conduce, fiind dispus sa faca o serie de modificari, daca acestea se vor impune. 

Reporter: Care este principalul obiectiv pe care vreti sa-l indepliniti ca manager al Spitalului de Psihiatrie?
Gabriel Oprisanu: Principalul obiectiv este acreditarea acestei unitati. Acreditarea este impusa de Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana si prevede ca, din punct de vedere al normelor igienico-sanitare, din punct de vedere al managementului, al conditiilor pe care le gaseste pacientul in spital, sa indeplinim anumite conditii. Sunt peste 1.000 de indicatori pe care un spital trebuie sa ii indeplineasca pentru a putea fi acreditat.

R: Avand in vedere ca Spitalul de Psihiatrie a fost condus o perioada indelungata de un medic specialist, credeti ca veti avea de luptat cu mentalitatea angajatilor, dumneavoastra fiind oftalmolog?
G. O. : Nu, nu cred, pentru ca, din discutiile pe care le-am purtat cu personalul medical inca din prima zi cand am fost numit, am delimitat foarte clar atributiile. Am vorbit cu reprezentantii asistentilor si cu sefii de sectii si am stabilit ca echipa manageriala va lucra in slujba lor, pentru a crea conditiile necesare in vederea desfasurarii activitatii medicale in conditii cat mai performante.

R.: Care sunt principalele probleme pe care le-ati identificat la Spitalul de Psihiatrie?
G.O.: Avem o serie de probleme. Din cele noua sectii existente, doar trei sunt conduse de sefi de sectii care ocupa aceste functii prin concurs. Este un lucru foarte important, pe care imi propun sa il rezolv in perioada imediat urmatoare, si anume ocuparea prin concurs a functiilor de sefi de sectie, in vederea responsabilizarii celor care vor ocupa aceste functii, din punct de vedere administrativ. Legea prevede foarte clar ca managerul sa incheie contracte cu fiecare sectie in parte, reprezentata printr-un sef de sectie care ocupa aceasta functie prin concurs. In acest fel vom delimita foarte clar raspunderea medicala de cea administrativa.

R: Veti face schimbari in strategia de management a spitalului, avand in vedere ca sunteti un om tanar, cu o viziune moderna?
G.O.: Si domnul doctor Vlad a avut deschidere din acest punct de vedere. As putea spune ca, atata vreme cat am lucrat la DSP, am avut in domnul doctor Vlad un om foarte deschis si receptiv la tot ce era nou. Cu siguranta, insa, vom adauga foarte mult pragmatism in actul de management.

R: Au angajatii motive de neliniste odata cu schimbarea conducerii?
G.O. Cine este rentabil ramane, cine nu, pleaca. Nu ma refer la actul medical, la ceea ce inseamna asistenti, infirmieri, medici. Insa, pe partea de administratie, daca se justifica existenta personalului iar rezultatul muncii lor este ceva palpabil, care sa aduca beneficii, totul va ramane la fel. Daca nu, vom renunta si o sa contractam servicii. Mai ales ca noi trebuie sa ne incadram in cei 70% cheltuieli cu personalul. Noi vom astepta si rezultatele auditului, care va fi facut nu doar pe partea financiar-economica, ci si pe personal, si vom lua deciziile care se impun. Asa cum am spus, vom fi foarte pragmatici. Eu, totusi, pornesc de la ideea ca angajatii de aici sunt cei mai buni. Si sper ca acest lucru sa reiasa si din auditul solicitat.

R: Auditul l-ati solicitat pentru ca asta este procedura sau aveti anumite banuieli?
G.O.: L-am solicitat pentru ca asta este procedura. Este normal ca atunci cand se face predarea – primirea sa se certifice faptul ca ceea ce mi s-a predat este conform cu realitatea. Nu pornesc de la premise pesimiste sau de la dubii. Nu pornesc de la idei preconcepute, indiferent de barfele care apar peste tot. Voi analiza obiectiv fiecare problema in parte.

R: Faptul ca sunteti membru PSD si ati reusit sa ocupati aceasta functie reprezinta un semnal ca nu doar membrii PDL au acces la functii de conducere?
G.O.: Cred ca este meritul domnului presedinte Tabuleac pentru ca a organizat un examen corect.

R: Veti trece de partea puterii, daca vi se va cere, pentru a pastra aceasta functie?
G.O.: In niciun caz. Nici nu mi s-a cerut asa ceva. In decursul acestor doi ani, de cand domnul Tabuleac este presedintele CJ, m-am vazut cu dumnealui doar ocazional, prin oras. Iar ultima intalnire oficiala a fost pe 12, cand s-a facut numirea oficiala.

R: Ce v-a determinat sa o alegeti pe doamna doctor Ecateriana Chihaia pentru functia de director medical?
G.O.: Asa cum am spus, acreditarea spitalului este principalul meu obiectiv. Iar faptul ca doamna doctor Chihaia a lucrat nemijlocit cu eliberarea autorizatiilor sanitare de functionare, procedura care este o parte importanta a procesului de acreditare m-a determinat sa o aleg. Iar faptul ca dumneaei a acceptat propunerea mea nu poate decat sa ma bucure.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
11

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
347

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
376

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...