Institutia Prefectului pierde in fata Consiliului Judetean: Referendumul poate fi organizat la Botosani!

Institutia Prefectului pierde in fata Consiliului Judetean: Referendumul poate fi organizat la Botosani!
Tribunalul Botosani a respins contestatia depusa de catre Institutia Prefectului privind organizarea referendumului local prin care cetatenii judetului sa fie consultati daca sunt sau nu de acord cu desfiintarea judetului.

In luna iulie, consilierii judeteni au adoptat o hotarare privind organizarea unui referendum local, dar aceasta a fost atacata de Institutia Prefectului pe motiv ca a fost adoptata cu incalcarea prevederilor locale.

Hotararea Tribunalului Botosani nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel.

"Instanta a respins contestatia Institutiei Prefectului privind organizarea referendumului local in ceea ce priveste tentativa de desfiintare a judetului Botosani. Acum doua zile s-a emis o solutie prin care s-a respins contestatia Institutiei Prefectului, ceea ce inseamna ca a ramas in picioare hotararea Consiliului Judetean privind organizarea referendumului. Asteptam comunicarea solutiei din partea instantei", a declarat Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean.

El a precizat ca isi mentine in continuare acelasi punct de vedere si anume ca populatia judetului Botosani trebuie consultata in ceea ce priveste modificarea limitelor teritorial-administrative.

"Eu imi mentin punctul de vedere pe care l-am avut de la inceput si anume in ceea ce priveste obligatia de a proceda la consultarea populatiei prin organizare de referendum atunci cand discutam de chestiuni de interes major pentru cetateni, mai cu seama despre reorganizarea unitatilor administrativ-teritoriale, lucrurile sunt foarte clare. Este o chestiune obligatorie, clar stipulata in lege si mai presus de orice este un demers obligatoriu de facut pentru ca altminteri nu am da dovada de suficient respect fata de cetatean. Cetatenii au acest drept si nimeni nu trebuie sa il incalce", a spus Mihai Tabuleac.

In schimb, presedintele Consiliului Judetean considera ca toate cheltuielile cu organizarea acestui referendum nu ar trebui suportate din bugetul local.

"Nimeni de la nivelul Consiliului Judetean  si nicio alta institutie sau o alta persoana fizica nu a spus vreodata ca vrea sa desfiinteze limitele teritoriale ale judetului Botosani. Fiind o problema care s-a discutat la nivel national atunci putem discuta despre necesitatea, oportunitatea si legalitatea organizarii unui referendum la nivel national si nu la nivelul judetului, asa ca nu inteleg de ce in bugetul judetului, si asa destul de precar, ar trebui sa se opereze o chletuiala suplimentara", a adaugat Tabuleac.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
209

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
155

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
1217

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...